Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 23, 2012

Най-силно поевтиняване на имотите в Европа е регистрирано в Атина и Дъблин. Луксозният сегмент е пострадал минимално от влошаването на икономическата ситуация преди три години и половина. Положението в Испания продължава да се влошала, като към момента обект на продажба са близо 1 милион жилища. Испански анализатори прогнозират лек ръст при сключването на сделки, но общата тенденция на пазара ще остане негативна поне още няколко години.

„Пониженото търсене на имоти в Мадрид и Барселона е причината за спад на цените на жилища и къщи там с почти 50%”, обяснява Паоло Джанасо, брокер в агенция Scenari Immobiliari. Имотите от луксозният сегмент загубиха едва 10-15% от стойността си. Причината е, че повечето от тях са разположени във ваканционните курорти.

Преди няколко години станахме свидетели и на рязко поевтиняване на имотите в Дълбин с 50%-60%, но последствията продължават да се усещат и днес. „Дъблинският имотен пазар не може и не бива да се сравнява с лондонския, нито в дългосрочен план, нито от гледна точка на спекулативност”, допълва Джанасо.

Пазарът в Централна Европа се описва като „незрял” и с висока степен на риск. В Будапеща например, се отчита спад от 30% за последните няколко години.

Цените на имотите в Атина са спаднали със 60%. Диаметрално противоположна е ситуацията на гръцките острови – където имотите се изкупуват от чужденци. На остров Миконос цената на квадратен метър варира от 900 EUR до 3500 EUR, а на Скопелос началната стойност е 500 EUR/кв.м.

 

fakti.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив