Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 11, 2011

 

Цените на жилищата на българския пазар на недвижими имоти изглежда се стабилизират през тази година. Това сочи доклад на Global Property Guide.
 
Последните доклади все още показват, че основните инвеститори на българския пазар на недвижими имоти са руснаци.
 
Радвайки се на непосредствена близост до България за ваканционен дом на брега на морето, руските купувачи на имоти имат определени изисквания и предпочитат основно малки апартаменти с ценови диапазон от под 65 000 евро на брега на Черно море.
 
Tова очевидно поставя ограничение както на пазара като цяло, така и на предлагането, но в крайна сметка тенденцията ще се обърне, тъй като новите строежи стават все по-малко.
 
През последните години руските инвестиции в български недвижими имоти надвишават 1 милиард долара. Те идват основно от средната класа в Русия - жители на големите градове като Москва и Санкт Петербург.
 
През тази година на жилищния пазар в българската столица София също се наблюдава, макара и слабо увеличение на инвестициите, като инвеститорите се възползват спада на цените на апартаментите. 
 
По-ниските цени в България привличат интереса на инвеститорите и от съседните страни, включително Македония, Гърция, Турция и Полша.
 
Британските купувачи, които бяха в основата на имотния бум в България вече са едва на 13 място по инвестиции в страната, като става дума основно на покупки на втори дом. Много от тези, които вече притежават жилище в България, сега се опитват да го препродадат, дори на загуба, поради промените на обменните курсове и високите лихви по заемите за финансиране на ипотеки за собственост в чужбина. 
 
Общата прогноза за имотния пазар в България е за подобрение, което обаче ще бъде постепенен и продължителен процес, тъй като има огромен избор в цялата страна. Това не е голяма новина за хората, опитващи се да продават в момента, но за тези, разполагащи с финансов ресурс определено има изгодни сделки за покупка.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив