Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Ное 4, 2013

България попада сред първите 10 страни в ЕС с най-висок дял обработваеми земи, показва проучване на Евростат за пространствената рамка на ЕС-28 и различното използване на земята на територията на ЕС.

Най-висок дял обработваеми земи е отчетен в Дания - близо половината от територията на страната. Следват - Унгария /47% от територията на страната/, Румъния /36%/, Чехия и Полша /и двете по 34%/, Германия /33%/, България и Италия /и двете по 32%/, Франция /31%/ и Словакия, Испания и Белгия /по 28%/.

В България горите са около 43%, пасищата - около 17%, а застроените площи и други изкуствени райони обхващат около 2% от територията ни.

Най-високи дялове на горите в ЕС са отчетени в Швеция /76% от общата територия/, Финландия /72%/, Естония /61%/, Словения /60%/ и др. Най-много земеделски и естествени пасища има в Ирландия /67% от територията на страната/, Великобритания /40 %/, Холандия /38%/, Люксембург /37%/ и Белгия /31%/. Една трета от Малта е покрита със застроени площи и други изкуствени терени, в Белгия този дял е /13%/, Люксембург и Холандия /по 12%/.

Около 5% е делът на застроените сгради, пътища и други изкуствени райони като цяло на територията на ЕС. Горите обхващат около 40% от територията на Евросъюза, обработваемите земи са около 25%, а пасищата - около 20% от територията на Евросъюза, сочат данните от проучването.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив