Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 20, 2015

3002 прочитания

 

Бул. „Витоша“ с 2 позиции надолу в класация за най-скъпите търговски улици по света

„5-то Авеню“ в Ню Йорк остава най-скъпата търговска улица в света, „Шанз-Елизе“ е на трета позиция, показва класацията на Cushman & Wakefield
преди 2 дниa+ a- a
 

„Шанз-Елизе“, Париж

Авеню „Шанз-Елизе“ в Париж е най-скъпата търговска улица в Европа, Африка и Близкия Изток, показва традиционното проучване „Търговските улици по света“ на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton.

Въпреки поредицата от трагични събития във френската столица тази година емблематичният булевард запазва позиции. В световен план „Шанз-Елизе“ остава на трето място със среден наем от 1 104 €/кв. м/месец . Първото място и тази година е за 5-то Авеню в Ню Йорк, където търговците плащат по 2 818 €/кв. м/месец.

Проучването на Cushman & Wakefield се провежда за 27-ми път и обхваща 500 локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

В тазгодишната класация софийският булевард „Витоша“ пада с две позиции до 54-то място, като задържа средната наемна цена на 44 €/кв. м/месец. Непосредствено пред българската търговска улица е „Обходна улица“ в Братислава, а още една позиция по-напред – „Магеру булевард“ в Букурещ със среден наем от 45 €/кв. м.

Пазарът на търговски площи и потреблението у нас се възстановяват с по-бавни темпове от развитите държави в региона. Наемните цени на бул. „Витоша“ се запазват и това са реалните нива към момента, коментират от Forton/Cushman & Wakefield. 

След поредицата от ремонти „Витошка“ привлича сериозен поток от хора, но е важно и каква е концепцията на наемателите – освен модни оператори, на булеварда вече присъстват заведения, дрогерии, аптеки, мобилни услуги. Обликът на търговската улица коренно се промени и това трябва да се има предвид от търговците.

В Европа
Данните на Cushman & Wakefield  показват, че пазарите на търговски площи в Европа и региона се възстановяват с бързи темпове, въпреки политическата и икономическата нестабилност в отделни държави. На много от развитите пазари в региона се очаква ръстът на наемите да продължи, подкрепен от силното търсене и слабото предлагане на площи за търговия. В развитите икономики този процес е подкрепен от подобряващите се пазари на труда, ръста в заплащането и възстановяването на потребителското доверие. За сметка на това в страни като Русия и Украйна, които се очертаха като гореща точка тази година, икономиките и в частност – търговията на дребно, преживяват спад. 

Най-силен ръст на наемните цени през 2015 в региона отбелязват „Графтън Стрийт“ в Дъблин, „Ковънт Гардън“ в Лондон и търговските улици в Милано и Рим.

В света
В световен план проучването на Cushman & Wakefield показва общо покачване на наемните цени с 35% през изминалите 12 месеца. В основата му е общото подобрение на световната икономика, която се очаква да нарасне с 2.5% през 2015 в продължение на тенденцията от последните три години. Докато обаче развитите пазари в Европа и Америка ускоряват растежа си, то икономиките на развиващите се страни, като Русия, Китай, Бразилия изостават и дори се свиват. 

В Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло наемните цени са под натиск. Най-силно влияе Китай, който преживява спад на продажбите в търговията на дребно и в туризма, но продължава да привлича висок клас международни брандове с по-достъпни наеми и нарастващи отстъпки за търговците. В същото време, макар и да преживява спад, „Коузуей Бей“ в Хонконг остава втората по цени в света търговска улица с наеми от 1 932 €/кв. м/месец. В Топ 10 на световните търговски локации освен Хонконг от азиатските столици влизат още Токио и Сеул.

източник: http://www.economy.bg/business/view


 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив