Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 1, 2012

Жилищният пазар у нас през 2011 г. е отчетел „изключителен обрат“ с над 22% ръст в сделките, според ERA Bulgaria

Броят на сделките с жилищни имоти у нас през 2012 г. може да се повиши с 5,5% в сравнение с миналата година, сочи ново проучване, получено от Investor.bg.

По данни на брокерската компания ERA Bulgaria, 2011 г. е белязала „изключителен обрат“ на пазара на имоти в страната с годишен ръст в сделките от над 22%.

„През 2011 г. българският пазар направи първите си колебливи стъпки към възстановяване“, коментира Теодора Димитрова, директор на компанията.

„Въпреки че сделките се покачиха значително, това не бе достатъчно да сложи убедителен край на спада на жилищните цени от 6% през 2011 г. на годишна база.“

Според компанията през 2012 г. пазарът ще продължи по пътя на възстановяването, като цените ще започнат да се стабилизират.

Фактори за това са оптимизмът на пазара, придружен с повече сделки на фона на продължаващия спад на цените. Тези процеси са по-силно изразени в София и другите големи градове.

Пазарът ще бъде движен от купувачи с бюджет между 45 и 65 хил. евро. Руските купувачи също продължават да са сред най-активните чуждестранни участници на родния пазар.

Положителен факт е и улесненият достъп до кредитиране, който ще продължи и през настоящата година. Банковото финансиране ще играе все по-решаваща роля на жилищния пазар и през тази, както и през следващите години, смятат от компанията.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив