Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 16, 2014

Когато говорим за модернизации и реновации, ето един пример, който си струва вниманието. Това е отличен пример за новото поколение реновации, при които стари сгради от средата на миналия век не само заживяват втори живот, но и заиграват вторя важна роля.

Стадион Минейрайо от 1965 г. наскоро бе оборудван с невероятните 6000 слънчеви панели на покрива си – точно навреме за международното състезание. Проектът е инициатива на местната електрическа компания CEMIG, а стадионът е първият в списъка на съоръженията от „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънцето.

Първоначално построен през 1965 г., общественият Estadio Governador Magalhaes Pinto е един от стадионите, на които тази година се играха мачовете за Световната купа. Гарниран с 6000 покривни слънчеви панела, стадионът вече има двойна роля – освен спортно съоръжение той е и цялостна фотоволтаична слънчева централа. Тя е способна да доставя енергия за 1200 домакинства. Електроцентралата е построена от Минас Жерайс – държавна електрическа компания (CEMIG) в партньорство с германската банка KfW и Minas Arena – групата, която управлява Минейрайо.

Тъй като панелите произвеждат повече енергия, отколкото е необходимо за захранване на стадиона (1600 мегавата часа годишно), 10 процента от оставащата енергия отива директно към околните къщи.

Въпреки че Минейрайо е първият стадион от списъка на „Световната купа“, който изцяло се захранва от слънчева енергия, той не е първият соларен стадион в света. Тази идея е вдъхновена от немския стадион във Фрайбург и този в Берн, Швейцария, които също работят благодарение на най-близката до Земята звезда.

 

Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив