Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 24, 2013

Днес много семейства сключват предбрачни договори, за да предпазят собствеността си при евентуален развод. Тук възниква въпросът дали договорът ще повлияе на наследството в случай на смърт на единия родител. Какво получава преживелият съпруг и какво – общите им деца?

Брачните договори нямат сила по отношение на наследство, завещание и т.н. Те уреждат имуществените отношения по време на брака и при прекратяването му с развод, уточнява адвокат Милена Миткова. Режим на разделност означава, че всичко, което придобие всеки един от съпрузите по време на брака, е лично негова собственост, а не обща.

След смъртта на съпруг, наследяват всички негови наследници по закон, това което е било негово. Докато двойката е женена, ако съпруг придобие имот/и, щом имат режим на разделност, то тези имоти са негова лична собственост. Това означава, че всички наследници ще получат равни дялове.

Ако няма режим на разделност и един от съпрузите придобие възмездно имоти по време на брака, то половината автоматично стават собственост на другия. А след смъртта на съпруга, наследниците наследяват неговата 1/2, а не целия имот. Другата 1/2 остава само на другия.

Двойката обаче може вече е сключила брак без предбрачен договор. Какво се случва, ако родителите на единия съпруг искат да му прехвърлят имот, който да бъде на негово име и другият да няма дял от него?

Правото на собственост върху имота може да се прехвърли чрез дарение, посочва юристът. Това е вариантът, в който имотът ще бъде лична собственост на единия съпруг, макар и придобит по време на брак.

По думите на консултант Емилия Иванова има и по-съвременен вариант – сключване на брачен договор.

Макар и брачен, договорът може да бъде оспорван, прекратен или развален по общия ред като всеки друг договор, предупреждава Миткова. Също така нотариалните такси, местен данък и т.н. са доста по-високи за брачен договор в сравнение с дарение между роднини по права линия.

И в заключение – да, брачният договор със сигурност е вариант, ако вече сте придобили имота и се чудите как да стане само ваш, допълва адвокатът. Вариантът с брачния договор е добър и когато ви предстои да придобиете имот по възмезден начин, а имате сключен брак. Тогава с договора можете да уредите хипотеза, в която придобитите в бъдеще от вас имоти ще са само ваши.

Тук има и доста по-евтин вариант от брачния договор, а именно – избиране на режим на разделност. При него правата, придобити от всеки от съпрузите по време на брака, са негово лично притежание.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив