Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 29, 2013

Граждани и бизнес държат на влог общо 55,52 млрд. лв., или 6,9% от брутния вътрешен продукт на страната, което е рекордно високо ниво. Това показват данни на БНБ за октомври, обявени вчера. Влоговете на домакинствата стигат до 36,46 млрд. лв., или ръст от 9,3% на годишна база. Съотношението на депозитите към кредитите за частния сектор вече e 101%, сочат данните.

Влоговете на бизнеса са нараснали с 8,3% до 15,38 млрд. лв. Депозитите на финансовия сектор също са повече - с 1,2% до 3,69 млрд. лв. За сравнение - те намаляваха в предходните месеци, като през септември спаднаха с 5,2% спрямо същия месец на 2012 г. Над 58% от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи пък изследване на Института за икономически изследвания при БАН, представено вчера.

По-голяма част от анкеритираните лихвите и таксите на банките са високи, а условията за отпускане на заеми са непрозрачни. 84% пък са обявили, че не могат вече да спестяват.
Въпреки това от института очакват да се задържи тенденцията за увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребление, изплащане на стари дългове и отказ от нови кредити.

Заради завишените изисквания към кандидатите за заеми кредитирането е все по-малък фактор за икономическия растеж, смятат от БАН. В по-голямата си част тези, които вземали заеми, били домакинства, които не разполагат с висок финансов ресурс. Около 1/3 от задлъжнелите декларирали средномесечни суми от порядъка на 600-1000 лв. В голямата си част това са 3- или 4-членни домакинства, в които има поне едно дете под 18 години.

От БАН отчетоха още, че делът на лошите кредити на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 година, до 19-20% тази година. Около 30 на сто от проблемните кредити са в София, областните градове генерират 42 на сто от нередовно обслужваните задължения.
Негативните тенденции били силно изразени при жилищните ипотечни кредити.


Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив