Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 9, 2012

В днешно време недвижимите имоти са предпочитаната финансова инвестиция. Много хора правят покупката на жилище с цел отдаване под наем. Въпросът е към какъв тип имот и с каква локация да се насочим. Най-висока възвръщаемост все още имат бизнес имотите - търговски и офисни площи - от 8 до 11%, твърди консултант Емилия Иванова от агенция „S Properties International“. Следват ги жилищните имоти с 3-5%. Най-ниска е възвръщаемостта от складове и производствени площи – едва 3-4%.

Освен този фактор, трябва да се вземе предвид и луксозността на обзавеждането, качествата на сградата, инфраструктурата. Според Иванова това, с което трябва да се започне обаче, е местоположението. Важно е още какъв е бюджетът за покупката, по-какъв начин той ще бъде осигурен, колко дългосрочна е целта на инвестицията и кога се планира бъдещата продажба, допълва консултантът.

Софийските квартали, в които търсенето на квартири е най-голямо, са центърът, Младост и Люлин по линията на метрото, смята брокер Кристина Найденова от агенция „Евина“. Критериите, по които се прави избор на жилище, са няколко - сума за инвестиране, как ще бъде управлявана инвестицията и др.

На същото мнение е и брокер Антон Илиев от „ТБМ2“, който казва, че най-голям интерес към наемане на жилищни имоти има в района на столичния квартал Младост. Най-търсени са гарсониерите и двустайните апартаменти. Консултант Адрияна Кирова от „Crosspoint Real Estate“ пък препоръчва покупка на едностаен, двустаен или тристаен апартамент в Студентски град.

Обемът от сделки в столицата за първото тримесечие на 2012 г. се запазва на същите нива като през 2011 г., сочи анализ на компанията за недвижими имоти "BULGARIAN PROPERTIES". Средната офертна цена е 870 евро на кв.м, а цената на продадените апартаменти за първото тримесечие е 735 евро на кв.м. Нивата са почти без изменение от 4-тото тримесечие на 2011 г., когато средната цена на продадените апартаменти беше 730 евро на кв.м. На годишна база спадът в средната цена е 11.5% (830 евро на кв.м за първо тримесечие на 2011 г.).

Основните купувачи продължават да бъдат българи и руснаци, като българите са активни основно на пазара в София и другите големи градове, а руснаците – в морските курорти. Забелязва се и тенденция на закупуване на ваканционни и селски имоти от български купувачи поради изгодните цени и добрите оферти, които излизат на пазара. Сред останалите чуждестранни клиенти на компанията присъстват представители на Франция, Дания, Норвегия, Швеция, Литва, Израел и др.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив