Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 7, 2012

Къща или апартамент? Чавдар Стефанов не се двоуми. Бившият ръководител на бизнеса с имоти, австрийският инвеститор Soravia, подготвя строителството на повече от 40 къщи до бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя. Не крие, че обмисля дали там да не бъде и неговият дом при честите му идвания в България (Стефанов живее във Виена). На цени, които се планира да започват от около 190 хил. евро за приблизително 200 кв.м разгъната застроена жилищна площ, двойно покрито гаражно място и дворове малко под или малко над един декар, проектът ще изпробва търсенето на имоти, които предполагат по-висок стандарт от живота в апартамент.
Досега базираната във Виена фирма RoBul Beteiligungs чрез регистрираното в София дружество "Митланд" е инвестирала около 3 милиона евро в терена от 43 декара, изготвяне и одобряване на подробен устройствен план, подготовка на проектирането и проектиране и строителство на инфраструктурата, което е в ход, обясни Стефанов. Комплексът още не се предлага активно, но предприемачът пресмята, че от първите договори до началото на строителството на къщите са достатъчни не повече от 6-8 месеца за проектиране и процедури.

Прагматизъм, не максимализъм

По проектирането ще работи А.Д.А., проектантското бюро на арх. Иво Пантелеев, на което е присъдена първа награда в архитектурен конкурс за терена, каза Чавдар Стефанов. Предвижда се двуетажните къщи да бъдат с правилни форми и да имат отворени помещения - без колони и равни подове. Предприемачът планира купувачите да получават сградите, завършени до шпакловка и замазка и без преградни стени, за да могат да оформят стаите според вижданията си. Ненужно скъпи мазета, плътни гаражи или високи огради ще има само за тези, които държат на тях и са готови да платят. Архитект Пантелеев, работил със Стефанов и от периода на Soravia, е ръководил в пионерски проекти за жилищни комплекси от затворен тип преди повече от десетилетие. Но днес времената са различни. Проектантите трябва да работят не само за създаването на добри сгради, а и за пазарния им успех. "Промяната е в много по-трезвото отношение към продукта и вписването му в един режисиран бюджет, което да позволи да бъде конкурентен на пазара", каза арх. Иво Пантелеев, потърсен по телефона от "Строителство Градът."

Предварителното проучване е показало по-голям интерес към имоти с използваема площ 180 - 250 кв.м, посочи Чавдар Стефанов. Теренът позволява развитието на около 14-15 хил. кв.м разгъната застроена площ, която може да включва и малки търговски и офис помещения – предимно за нуждите на 150 - 200 души, които биха обитавали комплекса. В подробния план има терен, запазен за тенис корт. "Има пространство, което само по себе си е привлекателно. То създава обща визия и първата идея за ниво, за качество. В никакъв случай няма максималистични стремежи всичко да се усвои", казва арх. Пантелеев.

Middle-upper class

Стефанов, който преди време седеше в борда на директорите на Soravia и управляваше от Виена бизнеса с имоти на фирмата в Източна Европа, се впуска в пазар, останал неразвит дори по време на жилищния бум. "Искаме да го направим за нашата целева група – middle-upper class (средната и над средната класа): млади хора (например) на 35 години, които имат добра работа, получават истински заплати, могат да отидат в банката да вземат кредит и да си позволят собствена къща", казва той в светъл офис на втория етаж от сградата "Мегапарк", офис блок на бул. "Цариградско шосе" с над 70 хил. кв.м разгъната застроена площ, завършен от Soravia през 2010 г.

Стефанов и съдружникът му в RoBul Management, компанията, наследила бизнеса с имоти на Soravia в България и Румъния, Мирослав Танчев имат дял във и управляват оперативно "Мегапарк", чиито мажоритарни собственици са две компании за имоти, свързани с Bank Austria, източноевропейското поделение на UniCredit. Когато подписват договор за наем, двамата общуват с хора от целевата група за жилищния проект. Сред наемателите на "Мегапарк" са българският офис на фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн", компанията за битова техника LG, доставчикът на телекомуникационно оборудване "Хуауей" и др. Има ли потвърден интерес към 20% от имотите (осем-десет къщи), "ще означава, че моментът е правилен, идеята е правилна и няма да има проблем да ги направя всичките", казва Чавдар Стефанов.

автор: Строителство Градът, източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив