Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 14, 2012

Желанието на всеки родител е да осигури благоприятно съществуване на детето си. Понякога, за да го предпазят от трудности, като търсене на студентско общежитие, родителите решават да му наемат жилище. В началото няма проблеми с покриването на разходите, но след това студентът кани свой колега като втори наемател, с идеята да си покрива своите консумативи и част от сметките.

И тук нещата се усложняват. Вторият наемател „забравя” да изплаща своите задължения и в крайна сметка наемодателят понася всички несгоди след това. Експертите са приготвили няколко съвета за справяне с този и други подобни случаи.

Консултант Младен Садинов съветва бързо да се потърси изход от ситуацията и да не се задържат неправомерно вещите на некоректния наемател, тъй като това може да се използва при едно евентуално съдебно дело.

Той обяснява, че трябва да се установи контакт със съответния наемател и да се изпрати нотариална покана с указан срок, в който той да си прибере вещите (ако има такива). В случай, че това не се стане, наемодателят спокойно може да ги изнесе на стълбището и да не носи отговорност за тях.

Експертът уточнява, че ако не може да се стигне до „мирно” решение, следващата стъпка е завеждане на граждански иск, дело и т.н. Трябва да се има предвид и договора на наемодателя с наследника му и неговия квартирант, както и дали са отчитани по някакъв начин доходите от тази дейност. Садинов обаче смята, че не е желателно да се стига дотам.

А как трябва да се действа, ако наемодателят няма писмени договорни отношения с наемателите? Консултант Емилия Иванова препоръчва да се върнат вещите, ако има задържани такива от наемодателя, защото това може да бъде повод за обвинение в самоуправство.

Брокер Маргарита Генкова е на мнение, че взаимоотношенията с този наемател трябва незабавно да се прекъснат и да се смени патрона на външната врата А когато се появи нов съквартирант, личните му данни трябва да се впишат в договора.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив