Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

Каква година очаква строителният сектор у нас и кои сегменти ще бъдат водещи или изоставащи, прогнозират от Buildecon

Строителният сектор у нас вероятно е достигнал дъното през 2011 г. и през периода 2012-2013 г. ще започне да расте, сочи доклад на компанията за пазарни проучвания върху строителния сектор на Балканите Buildecon. Според нея възстановяването в строителството все още изостава в сравнение с процеса в общата икономика.

По информацията на компанията делът на гражданското строителство през 2012 г. ще надмине 50% от общата продукция. Водещият сектор още веднъж ще бъде пътното строителство в резултат на мащабни инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете. Значим фактор ще бъдат също и проектите за ремонт и модернизация в сектора от страна на различни общини.

През 2012 и 2013 г. жилищният сектор може да бъде задвижен също единствено от проекти за модернизация, докато водещият сегмент в нежилищното строителство ще бъде индустриалното строителство.

По отношение на жилищния сектор по време на кризата започна процес на отлив от мащабното многофамилно строителство към индивидуалните и по-малки проекти. Инвеститорите бяха изправени пред ограничени ресурси и понижено търсене. Купувачите бяха привлечени от понижаващите се цени, но същевременно не смееха да пристъпват към покупки поради икономическата несигурност и риска да загубят работата си.

Прогнозите за търговските имоти през 2012 и 2013 г. са по-оптимистични, като през периода се очаква да бъдат завършени няколко по-големи проекта. Рисковете там обаче също не са отминали. Настоящите проекти се характеризират с по-висок дял на незаетост и понижаващи се наеми, което може да ограничи евентуалното развитие на нови проекти за в бъдеще.

През тази и следващата година се очаква повишена активност при индустриалното строителство, както и строителството, свързано със земеделието, които ще бъдат облагодетелствани от редица модернизационни проекти, които в миналото са били отложени, както и от подкрепата от страна на еврофондовете.

Очаква се засилване и на екологичните проекти. Броят и значимостта на „зелените проекти“ в България се повишават, като страната е партньор по редица международни инциативи.

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив