Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 27, 2012

"Агора" се нарича най-новата сграда на Съвета на Европа в Страсбург, в която се помещава Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.

В този случай, ясната идентификация на обитателя, позволило на архитектите да извлекът от имиджа и престижа на институцията, като в същото време осигурят оптимална, ежедневна функционалност.

Сградата „Агоре“ се простира на площ от 22 000 кв. метра и е плод от съвместната работа на архитектурно бюро Art&Build Architecs и архитектите от Denu & Paradon.

Шест обособени сгради се издигат под голямата повърхност на покрива. Освен покрива, сградите делят още вътрешните градини, разположени между тях, както и атриума – голямо, открито пространство в централната част на сградата, което завършва с остъклен покрив. Разположен непосредствено над основните входни врати, атриума се явява архитектурен акцент в сграда "Агора" и неговите основни функции са да спомогне за навлизането на повече светлина и да създава чувство за простор.

Освен това социалния аспект, свързан с атриума е, че той действа и като буферна зона между екстериора и офис площите.

Проектирано да бъде живо и комуникационно пространство, а също и работното място, структурата помещава офиси, конферентни зали, архив, кафене, бар и дори детска ясла за децата на служителите в сграда "Агора".

Уникалното местоположение, енергийната ефективност, естествената вентилация са само част от елементите свързани с цялостния образ на сградата, проектирана, за да засили чувството за принадлежност на Съвета на Европа и обитателите й, в частност, към каузата за зелена сграда построена и съществуваща в хармония с природата.

Техническите решения в сградата целят главно комфорта на обитателите и интелигентния индивидуален контрол на пространство. Сградата разполага със смесена система за вентилация. Големите текстилни комини пък изиграват своята роля в естествената вентилация на атриума.

Тъй като климата в Страсбург е ултра-континентален, много бързо става топло и влажно. Текстилните комини изтеглят топлия въздух в горната част на сградата и естествено движат въздуха в атриума за по-добър комфорт на обитателите.

 

Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив