Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 25, 2013

Какво представлява агенцията за недвижими имоти? Това е фирма като всички останали. А няма легитимна фирма в България, която да няма адрес на седалище или офис. Брокерът от своя страна може да работи към различни фирми на граждански договор.

Брокерът и агенцията могат да бъдат и само виртуални, но това е несериозно, заявява брокер Антон Илиев. Виртуално може да прави бизнес собственик на онлайн магазин, който продава дрехи, книги, техника и т.н. Тоест стоки, които могат да се поръчват онлайн без да се гледат на място и без да се налага обстойна проверка на документите им.

За да предлага недвижими имоти, без значение дали под наем или за продажба, брокерът трябва да буди доверие в потенциалните си клиенти. Ако няма регистрирана фирма и офис, това би било подозрително за хората, защото кой би се доверил на човек, който работи от кухнята си, пита Илиев.

За сключването на предварителен договор е необходимо да има нормални условия за това. Експертът е на мнение, че би било изключително несериозно например за сделка на стойност 300 000 евро брокерът да покани клиентите си на преговори в кафе-сладкарницата зад ъгъла.

Истинските професионалисти в имотния бранш наричат такъв тип брокери „домашни“ или още „креватни“ брокери, разкрива консултант Младен Садинов. Подобна работа предполага само една продажба на информация, а не сериозно и цялостно обслужване на клиентите от началото до края на сделката. Следователно при работа с този тип „брокери“ човек трябва да бъде много по-внимателен, допълва специалистът.

Това се нарича сива икономика и тя вреди както на държавата, така и на законните фирми. Според други експерти обаче не може да се твърди, че ще „домашните брокери“ непременно ще свършат работата по-лошо от законните агенции.

Докато има хора, които да се възползват от техните услуги и тях ще ги има. Но трябва да помислите за следното – ако сделката се провали, а вие вече сте платили капаро, как ще докажете вашите права? От тук нататък всеки сам може да прецени дали е разумно да гласува доверие на подобен тип брокери.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив