Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 9, 2012

Колко пари трябва да имаме, за да си купим жилище

Жилищен или ипотечен кредит?

„Ако искате да си купите имот с цена до около 100 000 евро, за първоначална вноска ще ви стигнат около 20 хиляди лева.  Останалата сума можете да изтеглите с ипотечен кредит от банка, но само ако отговаряте на условията на банката по доходи и съответно ако банката оцени подобаващо избрания от вас имот”, съветва експертът по недвижими имоти – брокерът Антон Илиев.

Някои банки предлагат жилищен кредит, а други банки - ипотечен. Със сигурност за незапознатите с банковите процедури е неясно кой кредит в какъв случай се ползва и каква е разликата в лихвите по двата кредита.

Ако искате да получите кредит от банка и предложите за обезпечение ваш недвижим имот - това е ипотечен кредит, а ако искате да купите имот и не предлагате друг ваш имот за обезпечение, а само бъдещата ви собственост -това е жилищен кредит, който е отпуснат целево конкретно за закупуването на това жилище. Щом се приема имот за ипотека, срещу която банката отпуска кредит - кредитът е ипотечен. Важно условие, за да вземете ипотечен кредит е този имот да няма неплатени данъци. („Закон за местните данъци и такси: чл.28, ал.3: При прехвърляне на недвижим имот или при учредяване на вещни права върху недвижим имот дължимият до прехвърлянето/учредяването данък, включително за месеца на прехвърлянето/учредяването, се заплаща от прехвърлителя/учредителя преди прехвърлянето/учредяването.”)

Жилищният кредит  също е с обезпечение - ипотека на недвижим имот, но това означава, че се приема за обезпечение имота, който ще купите, а не имот, който вече е ваша собственост. Разликата е точно тази, но в повечето случаи жилищните кредити са с малко по-добри условия от другите.

 Брокер на надевижими Дарина Задурян напомня, че е изключително полезно за купувача да се обърне към кредитен консултант при избор на кредит - тези хора познават в детайли кредитните оферти на повечето банки и ще подберат най-подходящите варианти. Жилищният кредит си е едно сериозно и дългосрочно обвързване и е задължително да направите максимално добрият избор.

Колкото до размера на лихвите, това зависи изцяло от договорките Ви с банката.” – допълва адвокат Милена Миткова. Специалистът Миткова напомня, чекогато купите имота със средства от банката, учредявате и ипотека върху имота в полза на банката. Първо обиколете няколко банки, за да прецените къде са най-изгодни за Вас условията - лихва, такси за разглеждане и обслужване, застраховка, такса предсрочно погасяване и т.н. Когато се спрете на банка, ще Ви поискат документи за доходи, семейно положение, липса на данъчни задължение и др. На база тези документи банката ще прецени каква сума може да Ви отпусне и за какъв период. След това подписвате Договор за банков кредит с цел закупуване на недвижим имот и започвате да си търсите жилище.

В случай, че изплащането на кредита към банката с времето се окаже непосилен - адвокатите съветват да продавате. Вариант е и да договорите с банката по- малки вноски за по- дълъг период или да сключите с банката друга сделка , която да Ви е изгодна. Но винаги може да се продаде имота. И по- добре да го продадете Вие, а не съдебен изпълнител /банката/. специалистът по недвижими имоти Наско Доков  все пак предлага като изход  процедурата за удължаване срока за погасяване, т.е. намаляване на месечните вноски. Банката ви предлага капитализиране на лихвата за 3 или 6 месеца.През този период не правите вноски.

Изготвил: Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив