Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Фев 20, 2013

Играейки ролята на сграда-вход към област Хилсайт в Университета на Роуд Айлънд, Hillside Hall е нов, динамичен модел на студентски жилища.

За да не разкъса връзката между отделните области в университета след построяването си, за подобряване на пешеходната взаимосвързаност, като същевременно се запази всеобща достъпност, сградата е абсолютно отворена за човешкия поток на партерно ниво. Така целта, поставена пред архитектите, била осъществена. С появата си на хълма, Hillside Hall не попречила на инфраструктурата на кампуса, а просто била пригодена.

Архитектурата е дело на LLB Architects, а ландшафта на Carol R. Johnson Associates.

Hillside Hall е окончателно завършена през 2012 година, простира се на площ от 122 725 кв. метра и може да приюти точно 429 студента, защото това е предвидения броя легла в общежитието.

Двете крила на сградата, които имат формата на бар, са разположени на склон. Свързват се със стъклен мост, в който се помещава фоайе с небесна гледка (заради стъкленият покрив) и величествено, кръгло стълбище, водещо към жилищната част на общежитието на горните нива.

Естествената светлина буквално наводнява интериора. Магичното й присъствие във вътрешността се надгражда с ритмичен модел от цветно стъкло, създаващ разнообразен набор от сенки, които се променят непрекъснато.

Двете жилищни крила са отворени в очакване на навлизането на естествена светлина в коридорите им, правейки ги приятно място за срещи, работа или просто wi-fi „сърфиране“. Конфигурацията от различни по тип клъстери за почивка около фоайето, всъщност насърчават едновременно чувството на идентичност, но и на общност в големия, студентски жилищен комплекс, укрепвайки социалната структура на Hillside Hall в квартала.

Най-ефективният метод за реализирането на тази зелена сграда бил цялостният подход към устойчивото развитие. Изградени са: соларна система за топла вода; външен слънчев щит; прозорци за максимално естествена вентилация; леки, отразяващи покривни материали за зелен покрив; стриктно проектирана и конструирана сградна обвивка с максимална изолация и материали, избрани за високо рециклирано съдържание, получени регионално. Всички тези фактори допринасят за общата устойчивост на сградата. Дъждовната вода, сланата и росата например са уловени в серия от „дъждовни градини“, които събират и филтрират водата, чрез серия от надземни водни басейни. Пропускливи павета, от местни материали и обширните нови насаждения на ландшафт архитектите помагат за самоподдържащия се пейзаж.

Така, чрез цялостна стратегия и съвместната работа на двете архитектурни бюра, проектът поставя нови стандарти за екологичен дизайн при общежитията.

 

 Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив