Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 6, 2012

„Балканските мостове говорят” – това е мотото, под което в Одрин днес стартира една от основните инициативи от глобалния проект „Културата: мост към развитие”, лансиран от Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В продължение на 2 дни артисти от 11 града на Балканите, известни със своите мостове, ще представят културата си. Целта на ивициативата е именно чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.

Българският представител е танцов състав „Чудесия” при Младежки дом Пазарджик с ръководител Таня Димитрова. За тържественото откриване на форума талантливите ни танцьори са подготвили 30 минутна програма.
Балканските мостове говорят е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството. Може ли?

„Бератския мост” (Албания), „Покритият мост” в Ловеч (България), „Старият мост” в Мостар и този във Вишеград на Дрина (Босна и Херцоговина), „Стагира” край Солун (Гърция), Мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга ( Р. Македония), Мостът на Търгу Жиу- градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Република Сърбия), „Одринският мост” на Марица (Турция), „Мостът Масленица” (Хърватска) и Мостът на река Черноевица (Черна гора). Това са мостовете, които ще оживеят през следващите години наистина. :)

Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвесни истории и случки, ще обогатят с факти, събития и притчи митологията на тези изстрадали, но превърнали се още от древни времена в люлка на поне четири цивилизации, земи.

В Босна и Херцеговина проектът включва не случайно два моста. На втория – „Мостът на Дрина”- ще се проведе голямо литературно четене, посветено на нобеловия лаурят Иво Андрич и на годишнината от написването на неговата емблематична едноименна книга. Няма как това да не е една от кулминациите на форума.

Успоредно със спектаклите около мостовете, всеки от градовете – участници в проекта, ще стане домакин и на поне още две съпътстващи културни прояви. Пътуванията и размяната на хора на изкуството ще им даде възможност да се опознаят взаимно, както и да открият за себе си и множество недостатъчно известни, но ценни паметници на нематериалното и на материалното културно наследство, а така също и на уникални културни феномени, каквато е, например, най-малката библиотека в света – тази в сгушеното в Пелистер планина (Македония) и населено само с 25 жители балканско селце Бабино – подържаща обаче тесни връзки с „Конгресната библиотека” във Вашингтон.

Важна част от „Балканските мостове говорят” ще бъде заснемането на 55 минутен документален филм за най-интерсните и стойностни изяви в проекта, за срещите с нестандартни хора и артефакти и изобщо за цялостния дух и смисъл на събитието. Ще се издадат (на девет балкански езика и на английски) и луксозен, цветно илюстриран сборник с есета на големи балкански писатели, посветени на мостовете, както и с непознати притчи и истории, свързани с построяването им.
Така, културните прояви в десетте държави и големите чествания, свързани с посочените мостове, ще се превърнат във впечатляваща общобалкански артистична демонстрация.
Нейният финал ще бъде заключителната среща – спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде прожектиран заснетият филм и открита изложбата „Балканските мостове говорят”…

 

Източник: www.f2ftv.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив