Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 30, 2012

6 съвета какво да НЕ правим когато продаваме имот

При криза пазарът се определя от купувачи, а не от продавачи.”


Дори при разбиране на пазара, дори да определите реална пазарна цена, все пак
  ще се конкурирате с продавачи на имоти в цяла София. Вашият брокер е Вашия съюзник в битката за парите, които Ви трябват, категоричен е брокерът Владимир Йосифов.
  Затова преди да преминете към самостоятелни действия по продажбата е важно да се консултирате с квалифициран брокер, на когото може да се има доверие.

1.     Не пускайте самостоятелно онлайн оферта, която според вас е адекватна за имота ви, както и телефона си в интернет пространството,съветва ни брокерът Антон Илиев. Ще бъдете потърсени от много некачествени агенции, а техният брой ще се отрази в отрицателен аспект относно движението на цената на вашия имот. Резултатът от „наплива” на заинтересовани ще е единствено, че агенциите ще "пуснат"  офертата ви в интернет и евентуално ако някой им се обади ще прехвърлят като "телефонисти" разговори между вас, но със сигурност ще си искат парите - това не е свършена работа, а "готованство".

2.     Не правете прибързани изводи за цената на жилището си единствено на базата на предложенията, които има налични в интернет. Това съвсем не е отправната точка за реалната цена, която се очаква да получите , защото там може да се запознаете единствено с желанията на собствениците да получат максималната сума. Реалната ценае тази на която за последно в района се е продал същия вид имот в същото състояние. Добре е да знаете също, че не можете да сравнявате цената на идентични жилища, ако те, например, са на различни етажи и пр.Търсенето на жилища на партерен и първи етаж и около 15-пъти по-малко в сравнение с жилищата на по-високи етаж от първи. Цените на недвижимите имоти на база предлагане не са цените, на които се сключват сделките. Колкото повече агенции предлагат вашия имот - толкова по-лошо става неговото представяне пред потенциалните купувачи. Това показва практиката.
Има имоти, които се предлагат в продажба 4-5 години и никой не ги купува - съответно те няма как да са какъвто и да е било ориентир за продажна цена. Биха могли да бъдат ориентир на каква цена не може да се продаде, но не и обратното. Освен това в интернет има много неактуални оферти, много оферти забравени от агенциите, много оферти дори от фалирали агенции и какви ли още не сбъркани искания не може да се разчита, че само на база тази информация може да си определите цената на имота. Това съвсем не е достатъчно.

Решение: Изберете си само една агенция да ви представлява - сключете с нея договор за 3 или 6 месеца, свалете си обявата от интернет, за да не ви лъжат и манипулират некоректни брокери, които твърдят, че имат много клиенти - за тях сте просто поредната бройка в базата данни.

Решение 2: Ако не сте сигурни за цената на имота и искате да чуете различни, но компетентни мнения - един много добър вариант еда си направите оценка на имота. Ако имота е наследствен и при продажба цената ще се дели между много роднини, между които няма съгласие за определянето на крайната цена - оценката е една много аргументирана инвестиция. Вече имате база на която да стъпите в споровете по между си кое е по-правилното и кое не е. А ако имота е по-специфичен - направете му 2-3 оценки от различни фирми и ще добиете доста добра информация за цената на имота през следващите 3-6 месеца.

3.     През есента и зимата започва най-силният сезон за всяка година в недвижимите имоти - ако нямате огледи от реални клиенти до края на този месец - не очаквайте чудеса.

4.     Когато има търсене на имоти, може да поискате да Ви намалят комисионната,
защото
конкуренцията между агенциите е голяма.

5.     Когато има криза, може да предложите премия на брокерите за да се стараят да покажат имота Ви на малкото клиенти на пазара

6.     Не забравяйте, че несъмнено съществува конкуренция между агенциите, но всъщност реалната конкуренция е между имотите, които се продават или отдават под наем - многото агенции няма да се конкурират коя да изхарчи повече пари за реклама за вашия имот, защото шанса им да си върнат парите е минимален. Можете да възложите само на една агенция със срок три месеца и да изисквате от нея да споделя коректно информацията с всички други агенции - по този начин агенцията ще е мотивирана да направи всичко възможно за вас, защото сте им гласували доверие и ако не го оправдаят ще изгубят. Ако другите агенции имат купувач за вашия имот, то те без никакъв проблем ще се свържат с вашия посредник и по този начин ако има сделка - вие ще платите на вашия посредник, а купувачът на неговия.

Източник: http://blog.tbm2.net/?p=745 ; http://blog.tbm2.net/?p=789

Изготвил: Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив