Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 5, 2012

Намираме се в златната среда заедно с повечето страни от региона, първи в класацията са САЩ, последни - Судан

Българският пазар на имоти е на 57-о място в света по отношение на своето ниво на прозрачност, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага. Глобалната класация на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) разделя пазарите на пет групи, съответно от високопрозрачни до напълно непрозрачни.

Страната ни попада в златната среда на полупрозрачните пазари, заедно със съседните Румъния, Турция и Гърция, които обаче са по-високо в групата.

Българският пазар, с индекс от 3.41, изпреварва страни като Словения, Сърбия и Украйна, които заедно с Беларус (94-о място) са единствените европейски страни, класирани по-ниско от нас.

Класацията, включваща 97 страни, се базира на водещи фактори като инвестиционни характеристики на пазарите, пазарен фундамент, листнати компании за имоти, регулаторна и юридическа рамка и процес по сключване на сделки.

През 2010 г., когато бе публикувано миналото издание на класацията, страната ни се нареждаше на 40-о място сред 81 страни, като отново попадаше в групата на полупрозрачните пазари с индекс от 3,03 точки.

По света

От компанията отчитат сигурен прогрес на повечето пазари по отношение на прозрачността през последните две години. Близо 90% от пазарите отчитат подобрение в сравнение с 2010 г., тъй като движението на капитали и бизнеси по света създава необходимост за още по-висококачествена пазарна информация и измерители.

Топ позициите са доминирани от по-ликвидните англо-саксонски пазари, които продължават да са сред най-прозрачните. Лидер в това отношение са САЩ, следвани от Великобритания и Австралия. Нова Зеландия е на пета позиция, следвана от Канада на шеста.

Към тях се нареждат няколко европейски пазара като Холандия (4- място), Франция (7-о), Финландия (8), Швеция (9) и Швейцария (10), които представляват най-прозрачните пазари в света.

Разликите между всички тези пазари са незначителни в сравнение с огромните различния между тях и следващата група.

Бъдещето

Въпреки безспорното подобрение през последните две години все още има много работа по отношение на необходимото ниво прозрачност на повечето пазари, смятат от компанията.

На дъното на класацията има страни в Африка, Близкия Изток и Латинска Америка със сериозни празнини по отношение на пазарната информация. Близо половината от пазарите в проучването все още предлагат нищожна или никаква информацията по отношение на представянето на пазара на имоти.

Въпреки че на държавно ниво въпросът с прозрачността се смята за все по-важен, остава впечатлението, че той все още бива значително пренебрегван от страна на политиците, а темповете в подобрението в областта на регулаторната и юридическата рамка са бавни.

Наред с това редица корупционни скандали по света, обхванали пазара на имоти, хвърлиха сянка върху сектора и поставиха на преден план необходимостта от твърди регулаторни промени и ясни и коректни условия за инвестиции и сключване на сделки.

Тези фактори от своя страна се променят значително по-трудно в сравнение с други като пазарния фундамент.


Топ 10 най-прозрачни пазари, 2012

1. САЩ
2. Великобритания
3. Австралия
4. Холандия
5. Нова Зеландия
6. Канада
7. Франция
8. Финландия
9. Швеция
10. Швейцария
...
57. България

Топ 10 най-непрозрачни пазари, 2012

1. Судан
2. Нигерия
3. Ангола
4. Беларус
5. Алжир
6. Пакистан
7. Ирак
8. Гана
9. Тунис
10. Монголия

източник: http://www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив