Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 23, 2012

413 жилищни блокове и къщи в София са напукани, 13 детски градини и училища са с паднали мазилки и напукани стени. В Перник 50% от комините на сградите са изпадали. Всички стари тухлени постройки в града са с различна степен на разрушение. Радомир остана без ток и вода.

Стотици хиляди жители на трите града са в шок и паника, а десетки потърсиха спешна медицинска помощ заради нервни и сърдечни кризи. Това са последиците от тежкото земетресение, което разлюля в 2,58 ч сутринта Софийска област. За щастие жертви няма. То бе с магнитуд невиждан от десетилетия по нашите ширини - 5,8 по скалата на Рихтер на 10 км дълбочина. Епицентърът му бе между Перник и Рударци, на 25 км от София. До днес следобед учените регистрираха още

100 вторични труса

Най-силният от тях бе в 4,30 ч с магнитуд 4,2 по Рихтер. Сеизмолозите предупреждават, че затихващи трусове е възможно да има и през следващите седмици. Дори и вековната Боянска църква край София поддаде и по стените се появиха пукнатини. Министърът на културата Вежди Рашидов нареди спешен оглед на всички паметници на културата. Кубето на църквата "Св. Иван Рилски" в Перник също е напукано.

Близо 200 души потърсиха медицинска помощ. В Перник 8 души бяха настанени в училища и в болницата за рехабилитация, защото жилищата им са застрашени от срутване. 30 перничани са с травми и порязвания, получени при бягството от домовете. В Спешния център са постъпили още 30-ина души с нервни и сърдечни кризи. На тел. 112 бяха подадени над 1100 сигнала.

Бойна готовност е била обявена в затвора в Бобов дол и ареста в Перник заради силния трус. По нареждане на правосъдната министърка Диана Ковачева и ресорния зам.-министър Пламен Георгиев лишените от свобода и задържаните са били изведени на открито и отдалечено от сградите място за около час и половина. В затвора в София е било пуснато осветлението.

Трусът постави под въпрос провеждането на матурите в някои училища в София и Перник. Сградите на около 10 от тях са пострадали в различна степен и може да са опасни. "Учителската колегия ще направи всичко възможно, за да проведе изпитите нормално", обяви образователният министър Сергей Игнатов, чиято кола била ударена от падащ комин в центъра на София. В столицата са засегнати 18-о СОУ и 28-о СОУ, но след оглед е преценено, че там може да се проведат изпитите на зрелостниците. Неучебен ден ще бъде обявен само за училището в с. Марчаево, където пораженията са най-тежки.

Институциите реагираха мигновено

и адекватно на бедствието. Още в първите минути след труса кметицата на София Йорданка Фандъкова свика кризисния щаб. Заедно с екипа си тя обикаля улиците, за да провери какви са пораженията. Веднага отиде в БАН, за да разбере подробности за труса.

Първите данни за земетресението дойдоха макар и неофициално от МВР 15 мин след труса и бяха съобщени от БНР. Час след разлюляването в главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" имаше информация за последиците в цялата страна. Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че полицията и пожарната е по улиците, а БЧК е в готовност да раздава топли напитки. За всички мерки бил уведомен премиерът Бойко Борисов.

"Премиерът ме събуди 2-3 минути след земетресението. Реакцията на правителството бе мигновена. Държавата има ресурс да покрие щетите", съобщи вчера в Твърдица финансовият министър Симеон Дянков. Още по тъмни доби министри и висши чиновници се изсипаха в Перник. Кметицата Росица Янакиева и областният управител Иво Петров също бяха на крак. Строителната министърка Лиляна Павлова провери стената на яз. "Студена". "Няма риск от скъсване. Стената е проектирана за 8 степен по Рихтер", успокои тя. Ужасът веднага бе използван от престъпници, които се представят по телефона за пострадали близки и искат пари.

Сградите до 1987 г. са "по-крехки"

Часове след земетресението от строителното министерство успокоиха, че сградите у нас могат да издържат и по-силни земетресения. Оттам направиха уговорката, че изводът им се отнася само за законните постройки с редовни строителни книжа.

Експертите посочиха, че сградите в страната, строени преди 1987 г., са конструирани така, че да могат да издържат земетръс до 7-а степен по склата на Медведев-Шпонхойер-Карник. След 1987 г. са въведени по-строги правила и по-новите сгради вече издържали сеизмични въздействия до 9-а степен. Скалата на Медведев обаче не може да се приравни механично с тази на Рихтер, защото първата измерва разрушенията, а втората - отделената енергия при земетръс.

Санирането - без укрепване

Състоянието на конструкциите на сградите се оказа подценено в оперативната програма "Регионално развитие", по която е предвидена безвъзмездна помощ за саниране на блоковете. В нея се включва обследване на конструкциите на сградите, но не се финансират дейности по укрепването им, ако такова се налага. Това крие потенциален риск при земетръси, предупреждават строители.

"В програмата за саниране не се покриват разходи за конструктивното укрепване, а то е много важно. По принцип панелките издържат доста добре на земетръс, но при саниране връзките им трябва да се видят, защото там, където се заваряват една с друга, се получава корозия заради износване. Именно тук при бъдещи трусове могат да се получат проблеми", коментира пред "Труд" Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Главният архитект на София Петър Диков коментира, че в столицата освен щети от паднали комини и няколко сгради с паднала мазилка и напукани стени няма конструктивни поражения.

Какъв е контролът?

Инвестиционните проекти за сгради задължително включват проектна част "Конструкции", с която трябва да се гарантират изискванията за сеизмична устойчивост. Тя се изработва единствено от проектанти конструктори. Прави се и допълнителна проверка от физическо лице, което е правоспособно да упражнява технически контрол.

За изготвения инвестиционен проект за сграда се извършва и допълнителна оценка за съответствието със съществените изисквания към строежите. За частта "Конструкции" това се явява трета проверка, която потвърждава, че е осигурено поемането на всички натоварвания, коментираха от регионалното ведомство.

След това инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината и се издава разрешение за строеж.

В процеса на строителството отговорност за спазване на вече одобрения инвестиционен проект по част "Конструкции" носят строителят, техническият ръководител, проектантът конструктор, който е длъжен да упражнява авторски надзор по време на строителството, и строителният надзорник. Тези задължения са вменени на изредените участници в строителството с разпоредбите на Закона за устройство на територията, казаха от МРРБ.

11 екипа оглеждат щетите в София

Единадесет екипа с преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия оглеждаха вчера сградите, пострадали при земетресението в София. "Благодарна съм, че четирима професори и петима доценти с други експерти правят огледите", заяви кметицата Йорданка Фандъкова. Дали ремонтите на частните сгради ще бъдат за сметка на собствениците, или средства за това ще бъдат отпуснати от държавата, ще реши националната комисия по бедствия и аварии. Информация за повреди и разрушения може да се подава на тел. 02 987 55 55, 02 988 04 35 и 112.

Земетресението за пореден път постави въпроса за създаване на национален катастрофичен пул, който да покрива щетите при земетресения, наводнения, пожари и свлачища срещу минимална годишна вноска от около 20 лв. от собствениците на имоти. Така обезщетенията ще се изплащат от застрахователи вместо от държавната хазна.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

софия

  
напукани
  
училища
  
паднали
  
стени
  

перник

  

сградите

  
постройки
  
града
  
различна
  
степен
  
потърсиха
  
медицинска
  
помощ
  
нервни
  
сърдечни
  
кризи
  
последиците
  
магнитуд
  
скалата
  
рихтер
  
предупреждават
  
трусове
  
възможно
  
културата
  
оглед
  
иван
  
души
  
бяха
  
готовност
  
била
  
затвора
  
министърка
  
около
  
постави
  
пострадали
  
изпитите
  
обяви
  
министър
  
столицата
  
пораженията
  
минути
  
труса
  
кметицата
  
йорданка
  
фандъкова
  
екипа
  
улиците
  
провери
  
веднага
  
земетресението
  
информация
  
премиерът
  
държавата
  
щетите
  
вчера
  
стената
  
риск
  
1987
  
могат
  
издържат
  
земетресения
  
земетръс
  
сгради
  
вече
  
конструкциите
  
саниране
  
коментира
  
труд
  
архитект
  
част
  
конструкции
  
допълнителна
  
проверка
  
упражнява
  
инвестиционен
  
проект
  
строителството
  
собствениците
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив