Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 8, 2013

Без промяна са останали наемните равнища на логистичните площи в района на София през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Наемът на квадратен метър логистични и индустриални площи се движи средно около 3 евро, като за първокласните имоти достига и около 4 евро.

Кризата обаче пресече спекулативното строителство в този сегмент от пазара. Поради ограниченото предлагане на подобни обекти съществен дял от пазара продължават да заемат преотдаването на площи и изграждането на проекти за собствени нужди, посочват консултантите.

Подобна тенденция се забелязва в целия централно- и източноевропейски регион, както и в Европа, макар и малко по-слабо изразена. Възстановяването на европейския логистичен пазар като цяло остава неравномерно, като отразява застоя в търговията на дребно и ръста на индустриалната продукция – два от основните двигатели на пазара, посочва се още в доклада на компанията.

След лекото ускоряване на пазара в началото на годината последва застой в продажбите на дребно в региона. Доверието в индустриалния сектор също е нарушено заради понижаването на прогнозите за растежа в Европа и еврозоната, коментират експертите.

Пазарът в Европа продължава да се характеризира с недостиг на качествени първокласни площи и липсата на спекулативни проекти. На фона на стабилното търсене обаче това оставя много от наемателите на практика без всякакъв избор.

Първокласните наеми са останали предимно без промяна, като леки ръстове се наблюдават на основните европейски пазари, основно заради липсата на модерни нови площи. Някои пазари в региона успешно се възползват и от разширяването на електронната търговия и строителството на нови логистични хъбове с цел обслужване на клиентите, които пазаруват онлайн.

В Централна и Източна Европа най-големият обем модерни площи се предлагат на пазарите във Варшава, Москва, Прага и Будапеща. Извън ключовите пазари се наблюдава засилена активност в индустриалните райони на Полша, Словакия и Чехия, които се облагодетелстват от близостта им с Германия. Извън тези пазари пък по-широка роля за дистрибуцията играят Атина, Санкт Петербург и Гданск. В целия регион търсенето се движи основно от наематели с национално и регионално значение.


Източник: www.dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив