Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 31, 2011

Третият лъч на метрото ще стига до Нов български университет, предвижда проектът за трасе, което беше избрано от експертния съвет по устройство на територията, съобщава вестник „24 часа“.


Третата линия ще минава през бул. “Вл. Вазов”, бул. “Е. Георгиев”, Орлов мост, НДК, Медицинска академия, кварталите Красно село и Овча купел и ще прави връзка с жп линията София - Перник. Тя бе избрана сред пет варианта, но също претърпя корекции.


“Вместо по ул. “Президент Линкълн” метрото ще пресича ул. “Монтевидео”. Така то ще обслужва кварталите Овча купел-1 и Овча купел-2. Ще има станция близо до НБУ. Отдавна имаме искания на студенти за по-удобен градски транспорт. Така при най-ниска цена с подземните влакчета ще могат да се возят най-много пътници”, заяви главният архитект на София Петър Диков.


Трасето ще е дълго 15,5 км, от които 8,4 км ще са открити участъци. То ще има 18 станции и ще може да вози по 162 000 души на ден. Третият лъч ще има връзка с първата и втората линия, а строителството му ще струва 720 млн. евро, обясни шефът на метрополитена Стоян Братоев.


Проектът за третата линия трябва да е готов до края на 2013 г., за да може през 2014 г. София да кандидатства за европейско финансиране и да стартира самото изграждане. Той ще бъде разработен от чешката фирма “Метропроект”, която спечели конкурса.


Според Диков естакадите ще са частично покрити, но последните модели влакове били с по-ниски шумови характеристики от автомобил.


Експертният съвет реши да се направят подробни устройствени планове на цялото трасе, да се проучат най-добрите локации на станциите и връзките им с останалата градска среда, за да са възможно най-удобни. Паралелно със старта на строителството трябва да бъде направена и програма за оптимизация на трамвайния и тролейбусния транспорт.

www.spekulanti.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив