Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Яну 9, 2012

 

 

И най-добрият за живеене град в България е ...

 

Петото издание на проучването
на Дарик и „24 часа” стартира днес.
Очаквайте резултатите след месец.

Казват, че хората откриват дали един град става или не, когато се загубят в него.  

Представете си - разхождате се пеша; без определен маршрут; без забележителности, които трябва задължително да посетите; без час за следваща среща. Тогава разбирате дали един град е добър за живеене или не. Субективно до болка, това понятие (добър за живеене) се е превърнало в своеобразно мерило за развитието на градовете. И няма как да бъде иначе - днес повече от половината население на Земята живее и работи именно в градовете. И все по-важно става да изберете къде точно искате да живеете/работите, защото това се отразява на вас, семейството ви, приятелите.

За пета поредна година Дарик и „24 часа” стартират националното проучване „Кой е най-добрият град за живеене в България”. Дните до края на януари 2012 г. са период, в който не просто класираме градовете от 1 до 27 или изследваме много внимателно всичките 28 критерия, но и обръщаме внимание на чисто субективните ни възприятия за това какво превръща един град в добър за живеене.

Тази година въвеждаме нови критерии, които (вярваме) ще помогнат да създадем още по-меродавна картина на развитието на големите български градове днес - бездомни кучета; раждания на глава от населението; живородени по градове и средна продължителност на настоящия живот на населението. Във финалната класация ще оценим и смъртността на родилки в България - важен критерий, който става все по-меродавен днес.

Съзнаваме, че е трудно да се определи точния микс от елементи, които определят качеството на живот в един град, поради което всяка година се опитваме да добяваме нови данни, за да направим още по-меродавна класация. Въвеждането на нови метрики не е самоцелно - сама така може да преценим дали един град е подходящ за първото място или не. Със сигурност ниското ниво на престъпност, икономическите показатели, възможностите за стартиране на бизнес, ефективният транспорт, услугите и добрите места за обяд/вечеря или разходка в парка са тези, които накланят везните в едната посока. Но има и други фактори, които ни помагат да се чувстваме добре на едно място и не толкова добре на друго.

В световен мащаб винаги е странно, че такива центрове като Лондон и Ню Йорк изпадат от първите места на класациите, дори не влизат в Топ 20, за сметка на далеч по-малките и скучни Виена, Цюрих, Ванкувър.

Когато все пак разтворим всичките получени данни по обективните критерии на масата пред нас и започнем да обсъждаме градовете в България, в които бихме искали да живеем, стигаме до един финален извод - важно е как се чувстваме в конкретен град, какви хора живеят там, къде можем да изпием чаша вино вечер или да разходим детето си следобед. Нещо повече - никога не забравяме, че приоритет днес са възможностите, които един град създава, за да сбъднем идеите си. Ако имаме желание за малък бизнес - възможно ли е той да бъде успешен точно в този град. Ако ни хрумне да се разходим до близкото море или планина, има ли въобще такива на час път. Ако се прибираме малко по-късно от работа - има ли отворени магазини, възможности за забавления и невъзможности да бъдем нападнати или обрани. Ако се разболеем, как ще бъдем лекувани в нашият град, а не онзи на два часа път. Това са все малки и големи неща, които превръщат едни от градовете ни в любими, а други - не толкова.

Тази година в класацията сме включили 27 града: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, Смолян, Търговище.

Добре дошли в петото издание на „Кой е най-добрият град за живеене в България”. Напомняме, че имаме и награда на публиката, така че гласувайте настървено за предпочитания от вас град.

http://dariknews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив