Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Яну 30, 2012

София е най-добър град за живеене в тазгодишната класация. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 28 критерия. Класацията се провежда за пета поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио и вестник "24 часа".

Президентът Росен Плевнелиев връчи приза на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. „България тепърва стартира и именно през 2012 г. ще изковем „България 2020” и ще чуем вашия глас – на добрите стопани, на хората, които имат визия за добрите региони“, заяви Плевнелиев. „Истината е в добрата комбинация между социалното, предприемаческото и зеленото”, подчерта той.

„Европа е на регионите, България е на регионите. Успехът трябва да се показва”, каза още президентът. По думите му успехът в политиката е да имаш нещо общо с регионалното развитие.

„Еврофондовете и класацията за най-добър град за живеене създават едно благородно състезание между общините. Тази класация е двигател на растежа. Всяка година критериите се развиват. Днес един град се бори да бъде зелен, да е енергоефективен, а аз предлагам вече да се говори и за най-добър електронен град”, каза Росен Плевнелиев.

„Искам да поздравя всички колеги кметове, които работят добре за градовете си, защото за нас в София е важно да се развиват всички региони“, заяви от своя страната Фандъкова.  „Много хора искат и идват да живеят в София. Хората оценяват, че градската среда се подобрява. Задачата, която си поставихме, да работим за подобряване на градската среда, дава резултати, макар и не толкова бързо”, отбеляза кметът. Тя припомни, че за миналата година в столицата са инвестирани над 1 млрд. евро.

Най-критичните граждани са софиянци, отбеляза столичният кмет. „За да имаме по-добри условия, трябва да се съсредоточим върху капацитета, който има нашия град и да го развиваме. През 2011 г. положихме много усилия, за да може гражданите на София да видят промяната. Благодарна съм за това, че се виждат усилията. В следващите години средата в града ще става все по-добра. Тази награда не ме успокоява тя ми дава стимул и задача да продължим да работим много здраво и да продължим да подобряваме условията за софиянци”, каза още Йорданка Фандъкова.

От общо 28 критерия София получи максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти, кафенета, аптеки, наличие на апаратура за инфаркт и кувьози. Освен това столицата събра максимален брой точки за критерия близост до летище, брой университети, култура, процент безработица, раждания на глава от населението. Проблеми за столицата обаче остават броят на местата за паркиране, задръстванията и бездомните кучета.

Специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на двете медии. Над 135 000 пъти е гласувано за Стара Загора в сайта DarikNews.bg, в сайта на „24 часа" пък на първо място е Бургас. Тази година специални призове взеха и още четири града - Стара Загора за "Бизнес град", Велико Търново за "Културен град", Велинград за "Зелен град" и Севлиево за „Проспериращ град".

Кърджали, Видин и Монтана са градовете, получили най-малко точки по 28-те критерии.

За първи път кампанията се проведе през 2007 г. Две поредни години за „Най-добър за живеене град” бе избиран Варна, по един път София и Бургас.

 

fakti.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив