Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

За да си продадете имота не е необходимо само желание, а и поредица от действия свързвани с изваждането на задължителните документи, без които продажбата е невъзможна. В България документите за имота се вадят само от собствениците/наследниците на недвижимия имот или изрично упълномощено от тях лице. Като  пълномощното е добре да е максимално подробно, за да няма спънки в последствие. Най-често собствениците на имоти започват да вадят документите си когато получат капаро от някой купувач, защото всеки един документ има срок на валидност и най-често тя е шест месеца. Много е важно да се съобразят няколко неща при ваденето на документи, но най-важното е да се съобразят сроковете с предварителния договор и да не се оставят нещата за накрая под предлог, че има време.

Когато кандидат-купувачът ще има нужда от ипотечен кредит, за да изплати исканата от продавача сума - наборът от документи често се увеличава. Документи, които трябва да бъдат извадени от собствениците на имота като например декларацията по чл.87 за наличието или липсата на данъчни задължения. Това е един често изискван документ от банката кредитор на купувача. Почти винаги присъства въпроса от страна на собствениците на имоти - защо е необходимо да вадя този или онзи документ и какво я интересува банката на купувача моите данъчни задължения? Въпросите са основателни, но дискусиите са излишни и ако не искате нещата да се проточват по ваша вина се придържайте към списъка с необходими документи и не отлагайте тяхното вадене. Понякога документите са много повече - например когато собствениците на имота са го наследили са повече на брой. Колкото повече са собствениците - толкова повече са и необходимите документи за продажбата.

Списъкът с документи е дълъг също и когато се продава новопостроен имот се изискват всички скици, разрешение за строеж, за ползване и много други. Най-често са необходими - документ за собственост, удостоверение за данъчна оценка на имота, удостоверение за семейно положение, удостоверение за сключен граждански брак, скица и т.н. Все пак не се стряскайте, а се мобилизирайте и съобразете ваденете на документите с вашето работно време, защото както можете да предположите всички места от които се подават молби и се получават документите са с класическо работно време  от 08:30ч. до 17:00ч. Е…не всички… Разбира се бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2 работи и в тази насока, като предлагаме платена услуга, която може да ви спести много време и грешки.

http://blog.tbm2.net

 

Коментара : (0)

Добави коментар

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив