Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Фев 24, 2012

Плановете на президента за отдаване под наем на жилища под възбрана срещнаха съпротивата на посредниците

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ публично разкритикува плана на администрацията на президента Барак Обама, който предвижда отдаването под наем на имоти под възбрана, предаде Wall Street Journal.

От няколко месеца експерти от администрацията обмислят варианта да бъдат отдадени под наем имоти под възбрана, собственост на Федералната жилищна администрация и контролираните от държавата гиганти за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac.

По-рано този месец жилищният регулатор покани инвеститорите да се включат в търг за пулове от имоти под възбрана, собственост на Fannie Mae, които вече са отдадени под наем по съществуваща програма. Предложението е валидно за шест района: Южна Калифорния, Лас Вегас, Чикаго, Финикс, Атланта и части от Флорида.

Агентите на недвижими имоти обаче, особено тези в Калифорния, не са доволни от идеята. Водещият икономист на асоциацията на търговците на недвижими имоти Лорънс Юн посочи в официално изявление, че за имотите под възбрана има много кандидат-купувачи на почти всички пазари на жилища в САЩ.

Според Юн предложението на правителството иззетите от банките имоти да бъдат превърнати в жилища под наем като че ли не е необходимо в този момент. В същото време експертът отбелязва, че подобна програма би могла да има ефект в някои щати като Ню Джърси и Илинойс, където процесът по обработка на документите за възбрана е забавен и има голямо натрупване на проблемни жилища, които тепърва ще излязат на пазара.

Повече подробности около плана на Обама ще станат ясни през идните месеци. За момента се знае, че експертите са се насочили към онези части на САЩ, където има голямо натрупване на имоти под възбрана и силно търсене от страна на наемателите. Идеята е да се подпомогне стабилизацията на цените на жилищата на тези пазари, като се елиминират част от запасите.

Има и експерти, които твърдят, че програмата ще е полезна за по-широкия пазар на жилища и икономиката.

"Все още пазарът до голяма степен е на купувачите, тъй като цените на жилищата продължават да вървят надолу, а запасите остават над тези, отговарящи на един добре функциониращ пазар", посочва главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди.

"Няма по-добър начин да се помогне на жилищния пазар през идните година-две от координирано усилие за превръщането на повече имоти под възбрана в жилища под наем, преди тези лоши имоти да излязат на пазара и още повече да подтиснат цените", допълва той.

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив