Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 21, 2011

Основни причини за покупка на имот с цел инвестиция?

Пазарът на имоти
 
 

Ако разглеждате покупката на имот от чисто инвестиционна гледна точка, ето няколко идеи защо си струва да направите такава:

1. Относително по-сигурна и слабо волатилна инвестиция в сравнение с алтернативния фондов пазар у нас

Както станахме свидетели, инвестициите в акции могат да носят значително по-голям доход, но също така и по-големи загуби. След неколкократното повишение на индексите през периода 2004-2007 година, в крайна сметка последните загубиха по над 80% от върховете си.

За сравнение имотите се понижиха с 30-на процента от своите най-високи стойности. Така на индексът SOFIX ще са му нужни повишение от близо 600% да стигне върховите си стойности, докато на имотите едва 60%.

Казано по друг начин, ако борсата тръгне нагоре, то доста е възможно това да се случи и с цените на имотите, макар и отново при много по-изгладени темпове.

Инвестициите в имоти са и по-подходящи за хора с по-ниска склонност към риск, опарени от борсата и чиято основна цел е запазване и защита на спестяванията си.

Недвижимите имоти са актив, който рядко и за кратки периоди от време е възможно да се понижи под себестойността си (в моменти на изключителни кризи), докато не е нетипично акциите често да се понижават и да се търгуват дълго под себестойността си (счетоводната си стойност).

2. Добър пазарен момент

През последните няколко години станахме свидетели на силно понижение в цените на имотите, което освен добри перспективи за бъдещето даде възможност и за доминиране на пазара от купувачите. Така последните имат добър и голям избор, нещо нетрадиционно по време на бума на пазара.

3. Доход под формата на наем

И докато броят на акциите разпределящ дивидент, на който инвеститорите да разчитат е изключително малък, а дивидентната доходността често не особено висока, то доходите от наем са относително сигурни и постоянни.

Макар и доходността от наемите да е относително ниска в момента - около 4-5% за големите градове, предвид тежката ситуация след кризата, то перспективите са тази доходност да се запази и да започне да се повишава с възстановяването на ръста на доходите и на икономиката ни.

4. Защита от инфлация

Ниските лихви по депозитите правят спестяващите изключително застрашени от инфлацията като икономическо явление. Инвестициите в имоти се приемат традиционно, като едно от най-добрите средства за защита срещу инфлация.

5. Възможност за получаване на ликвидни средства

Макар че инвестицията в недвижим имот е по-значителна и се приема за относително слабо ликвидна, тя може да е средство за бърз достъп до значителни по размер суми, срещу залог, ако имотът е закупен без ползването на кредит.

6. Диверсификация

Инвестициите в имоти се приемат и като добро средство за диверсифициране на портфейла на инвеститорите. Освен по традиционния начин - с покупката на имот, те могат да бъдат направени и чрез закупуване на акции в инвестиращи в имоти фондове.

Цените на недвижимите имоти често имат слаба зависимост, а понякога дори отрицателна корелация с водещите класове активи. Това означава, че добавянето на недвижими имоти, може да понижи волатилността на инвестиционните портфейли.

Разбира се, заедно с точките „за" инвестиране в имот, можем да посочим и някои негативни такива. Ето и някои от тях:

1. Ако инвестицията се финансира със заемен капитал, възможно е да не бъде осигурено финансиране, предвид по-трудното банково кредитиране в условията на дългова криза. Съществува и значителен риск от повишение на лихвите предвид системния риск.

2. Изисква време и усилия за поддържане при отдаването му под наем, като в момента има известен низходящ натиск върху наемите в условията на криза.

3. Придобиването му е свързано с допълнителни разходи- нотариални такси, комисиони за агенции на недвижими имоти и др.

4. Има допълнителни разходи за поддръжка и други разходи, като данъци и т.н.

5. Съществува риск при по-дълга и дълбока криза да не се реализира капиталова печалба или цените да се задържат на текущите си нива.

6. По-бавно се излиза от тази инвестиция. Продажбата, особено в настоящия момент, е относително по-трудна и зависи от пазарната обстановка. При нужда от средствата може да е за сметка на известна загуба за инвеститора.

7. Няма възможност за хеджиране.

8. Изисква голям капитал за влизане на пазара.

 

profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив