Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Яну 22, 2014

Новини

Бизнесдама от полски произход е новият собственик на печално известния в Плевен блок на ул.„Тотлебен“ 33 в квартал „Сторгозия“, познат още като "Блок на ужасите" в града.

За спечелил участник в обявения от Община Плевен публичен търг с тайно наддаване, е обявен единственият кандидат - “Уршула-Ивона” ЕООД, с предложена  цена  848 020 лв. без ДДС.

Търгът за общинския недвижим имот се проведе във вторник, 21 януари, в сградата на Община Плевен. Имотът е с обща площ 2805 кв.м в., отреден за обществено, жилищно строителство, подземни гаражи и трафопост, заедно с построената в него 16-етажна масивна сграда. Началната цена за него бе 825 000 лв., припомниха от местната управа.

16-етажният жилищен блок на „Тотлебен” 33 е построен през 1979 г.,, като през 2006 г. в него са настанени първите ромски семейства. Оттогава до последния им ден в сградата те бавно я рушаха - изкъртени и продадени са прозорците и дограмите, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата, липсват цели стени. В последната година блокът от 10-ия до 16-ия етаж бе затворен, като за целта беше поставена метална решетка, която да ограничава достъпа.
Оказа се обаче, че преградата е срязана и празните жилища са подложени на безогледно разграбване. На фона на тази разруха, вихрела се с години в общинската собственост, през март 2012 г. от Общината в Плевен алармираха и за борчове в огромни размери на наемателите за ток, вода и неплатени наеми. В резултат на всичко това през август 2012 г. се стигна до разпореждане от местната управа всички наематели да напуснат блока, като част от семействата Общината настани в други общински жилища, а местният парламент гласува блокът да бъде продаден.
На заседание през ноември миналата година, общинските съветници на Плевен взеха решение да намалят цената на имота от първоначалните 876 400 лв. на 825 000 лв., без ДДС поради липсата на кандидат-купувач при първия обявен публичен търг. Купувач се намери при втория опит.

Новият собственик на блока Уршула-Ивона Михаловска е плевенчанка от полски произход, в момента живее в Германия. Има международен бизнес с автомобили. В блока, който тя придоби, има 115 апартамента.

Това, което предстои сега, е процедура по издаване на Заповед по реда на чл.94, ал.1 от Наредба № 7 на Общински съвет, с която официално ще бъде обявен спечелилият участник. Следва втора заповед по реда на чл.95, ал.1 от Наредба № 7 на Общински съвет, след която трябва да се извърши плащането по сделката.
Финалната част на процедурата е подписване на  договор, с който собствеността на имота се прехвърля върху купувача, обясниха от администрацията на кмета проф.д-р Димитър Стойков.

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив