Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 2, 2012

Гаражите няма да могат да се продават, ако не са в повече за конкретната жилищна сграда, предвиждат поправки в закона за устройството на територията

Жилища вече няма да могат да се преустрояват и ползват като офиси, лекарски кабинети и други помещения, ако не се осигурят необходимите паркоместа. Това предвиждат промени в закона за устройството на територията, които бяха разгледани на заседание на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление в присъствието на ресорния министър Лиляна Павлова и заместникът й Николай Нанков.

Предвижда се да бъде забранено още преустройството и промяната на предназначението на помещенията за нежилищни нужди, включително и гаражите. Превръщането им в магазини, кафенета, салони за красота и офиси също ще е възможно само ако се осигурят необходимите места за паркиране.

Гаражите и паркоместата, които са част от основните обекти в сградата, се предвижда да не могат да бъдат продавани или преотдавани.

Ако собственик на жилище притежава само един гараж, той няма да може да го продаде. Ако обаче сградата разполага с повече гаражи и места за паркиране, то собствениците, които желаят да ги продадат, ще трябва да ги предложат първо на съседите.

С въвеждането на забраната Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е вносител на поправките в закона, смята да се бори с проблемите с паркирането в големите градове. Новата регламентация обаче няма да засегне вече преустроените помещения.

„Необходимо е да бъдат определени такива правила, за да се формира култура у хората. Всяко жилище трябва да разполага с паркомясто, защото колата вече е необходимост“, коментира за Investor.bg бившият изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти Цветелина Тасева.

Тя каза още, че сделки с преустроени нежилищни помещения не са рядкост, като освен това банките охотно осигуряват кредитен ресурс за покупко-продажбата.

Сред основните промени в закона са още облекчаването на режима на упражняване на дейностите по строителния надзор, както и разделянето на отговорностите на общините и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по отношение на незаконното строителство.

С поправка в текстовете общините на практика се задължават да възлагат изготвянето на общи устройствени планове, за да не бъде блокирано строителството на териториите на онези от тях, които нямат общи устройствени планове.

Депутатът от “Атака” Николай Пехливанов посочи, че само 53 общини имат такива. Той предложи в закона да се запише срок до края на следващата година, така че на местните власти да се даде време за изготвянето на устройствените планове. Бившият зам.-министър на регионалното развитие и депутат от “Коалиция за България” Димчо Михалевски поиска да се осигури и финансов ресурс за изготвянето на общите устройствени планове.

Според Пехливанов поправките в закона не решават проблема със застрояването и презастрояването на градовете, тъй като не касаят междублоковите пространства. По думите му сегашните порочни практики за строителство в квартални градинки ще се запазят.

Депутатът от “Атака” смята, че промените в закона не решават и проблемите с изоставените строежи, които с кризата стават все повече, както и проблемите на хората, които са платили за жилище “на зелено”, но предприемачите така и не са довършили сградите.

В тази връзка Николай Пехливанов предложи да бъде създаден регистър на коректните строителни предприемачи и инвеститори. Той настоя също така на курортните селища да се даде специален статут.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив