Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 22, 2013

Браво на 

Този материал е преводна адаптация  от http://financialplan.about.com

  CreditСъотношението дълг-приходи / Снимка: www.sxc.huКогато пристъпите към покупка на жилище, първият въпрос, на който трябва да си отговорите е какво точно може да си позволите.

 Знаейки отговора, ще можете да се фокусирате в търсене на подходящи за вашия джоб ценови оферти дори преди да сте пристъпили към теглене на ипотечен кредит.
 

  Съотношението дълг-приходи

 Най-важният фактор, който кредитодателите /банките/ използват като водещо правило за това какъв заем можете да вземете, е съотношението дълг-приходи. При това правило се отчитат вноските по ипотечния кредит, както и другите задължения, които имате до момента - по кредитни карти, заеми за колата, за техника и др. Въпросното съотношение е процент, който показва колко от приходите ви отиват за погасяване на вноските по кредитите ви. 

  Най-често повечето кредитодатели приемат 36% като горна граница на това съотношение. Всичко над тези нива може да доведе до по-висока лихва или напълно до бъде отхвърлено. Кредитодателите искат да се уверят и че не повече от 28% от доходите ви отиват за поддръжка на дома.  

  Как да изчислим личното си съотношение дълг-приход

  Първо трябва да определите брутния си месечен доход. Това е доходът ви преди да извадите удръжките за данъци и осигуровки. Ако имате сключен брак и ще кандидатствате заедно за кредита, трябва да съберете двата дохода. След това умножете резултата по 0,36. Например ако вие и съпругът/та ви имате общ брутен доход от 3000 лв., се получава следното:  

  3 000 x 0.36 = 1080 лв.

 Това означава, че месечнеят размер на вноските ви по кредити не трябва да надвишава 1080 лв. заедно с ипотеката ви.

  Следващата стъпка е да изчислите останалите си дългове - за колата, за техника и др. Ако предположим, че тези разходи са 380 лв., излиза че максималната ви вноска по ипотечен кредит, не би могла да е повече от 700 лв. 

  1080 - 380 = 700 лв.

 Горният пример показва, че разумният ипотечен кредит, който можете да си позволите е с месечна вноска не повече от 700 лв., в което трябва да са включени всички такси, застраховки и други разходи.

 Това съотношение е просто ориентировъчно правило

 Важно е да знаем, че само защото банката би ни отпуснала тази сума, това не означава, че в действителност можем да си я позволим. Това е само ориентировъчно правило, което може да ни даде представа към какъв ценови клас жилища да се прицелим. Трябва да се съобразите с вашето специфично положение, за да решите каква ипотека можете да си позволите.

  Надявам се тази преводна статия да е полезна за хората, които са решили да закупят имот. Аз направих някои грешки в миналото при покупката на жилище, който обаче в крайна сметка ще имат щастлив завършек. На мен банката през 2008 година ми отпусна много по-голяма сума, отколкото можех реално да си позволя и то в неподходяща валута. Повече за моята лична история вижте тук.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив