Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 19, 2014

Уважаеми земеделски стопани,

От 01.01.2015 година влиза в сила изменение в Закона за подпомагане на земеделските производители и по-конкретно в чл.41, в който е предвидено заявяването на площи за подпомагане по СЕПП да става въз основа на правно основание.

Това означава, че само тези  земеделски стопани, които ползват земеделска площ въз основа на :

- документ за собственост;

- аренден договор;

- договор за наем на земеделска земя;

- договор за съвместна обработка;

- споразумение по чл. 37в, ал. 4 или 10 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи,ще могат да кандидатстват за плащане по Схемата за единно плащане на площ за стопанската 2014/2015г.

Правното основание за ползване на площи ще се доказва със следните документи:

- нотариален акт, решения на общинските служби по земеделие, вписани договори, с които се придобива право на собственост върху земеделски земи, или решения по чл. 37е, ал. 4 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи;

- договори за аренда или за наем на земеделски земи;

- договори за предоставяне на земеделски земи на кооперация за съвместно обработване;

- заповеди за разпределение на масивите по чл. 37в, ал. 4 или 12 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи;

- заповеди на министъра на земеделието и храните или на кметовете по чл. 37в, ал. 10 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи;

- съдебни решения, които заместват актове по т. 1;

- разрешителни за паша по чл. 50, т. 5 от Закона за защитените територии с включени в тях кадастрални номера или номера по Картата на възстановената собственост на ползваните имоти.т.е. споразумението по чл.37в ЗСПЗЗ се явява като едно от основните правни основания, които дават възможност на ползвателите, да заявяват площи за подпомагане. В тази връзка, припомняме основните моменти и правила от процедурата по създаване на масиви за ползване и сключване на споразумения по чл.37 „в” от ЗСПЗЗ.

Съгласно чл. 37б ЗСПЗЗ всички ползватели на земеделски земи са длъжни да представят в общинската служба по земеделие копие от договорите за наем, аренда или съвместна обработка на земята в срок до 31.07.2014 г. с цел своевременно изготвяне и предоставяне на регистрите за ползване, необходими като изходна информация за споразумение по реда на  чл.37в от ЗСПЗЗ.

В заявленията по чл.70 се посочват само регистрирани  в ОСЗ договори за наем или аренда на имоти, откъдето произтича и задължението на ползвателите да представят в ОСЗ сключените едногодишни договори за следващата стопанска година, които са неразделна част от заявленията по  чл.70 от ППЗСПЗЗ.

При представяне на едногодишни договори за наем, в които е предвидена възможност за  удължаване на срока на действие за още една стопанска година, е необходимо да се приложи, освен копие на първоначалния договор и оригинален екземпляр на анекс за продължаване на срока за още една година.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив