Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 26, 2014

Притежавате жилищно-спестовни влогове или т.нар. „лихвоточки“? Значи е време да помислите за покупка на жилище, защото срокът за осребряването им изтича на 30.11.2016 г., а намирането на подходящ имот понякога може да отнеме месеци. Това е един чудесен начин да се облекчите финансово преди да пристъпите към тази скъпоструваща сделка.

Но в днешно време хората живеят динамично и често сменят местожителството си. Това означава продажба на имота и купуване на друг. Жилище, придобито с лихвоточки, може да се продаде когато собственикът реши да го направи, посочва брокер Ива Дюлгерова. Няма никакви пречки за това, както и няма значение на кого ще се продаде.

Тук обаче има една важна подробност – имотът може да се продаде без ограничения, но съгласно параграф 16, ал. 2 от Правилника за приложение на закона, получената компенсация трябва да бъде възстановена. Има едно изключение и то е само в случаите, когато се продава на роднини по първа линия или по сребърна до втора степен.

По думите на брокер Маргарита Генкова след като собственикът е притежавал жилището повече от 5 години няма какво да връща. Право да го продава няма само преди да са изминали 5 години, т.е. има право, но тогава трябва върне получените пари.

Дори сте разбрали за въпросните лихвоточки след като сте купили жилище, пак има възможност да кандидатствате за изплащане на сумата. Но тогава общината ще иска в нотариалния акт да има следното изречение: „Сделката е сключена по реда и условията на ЗУПГМЖСВ“.

Можете да искате от нотариуса да извърши поправка на нотариалния акт, което става с друг нотариален акт, разкрива адвокат Милена Миткова. За целта е необходимо съгласието и присъствието и на другата страна – продавачът. Практиката допуска поправката да бъде извършена и от нотариус, различен от този, който е съставил първоначалния нотариален акт.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив