Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 30, 2015

 

 

За изпълнение на програмата за енергийна ефективност, при която сградите ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ, е нужно собствениците на многофамилни жилищни сгради да регистрират сдружение при условията и по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ.

 

Програмата се отнася за период от 2015 – 2016 година.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е координатор и координира процеса по предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

1. Цели и обхват на Програмата
Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради с основна цел – чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.
Изпълнението на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради ще допринесе за:
• по-високо ниво на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради и намаляване на разходите за енергия;
• подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите;
• осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие.
В рамките на Програмата ще се предоставя финансова и организационна помощ на сдружения на собственици (СС), регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост ( ЗУЕС), в многофамилни жилищни сгради за подобряване на енергийната ефективност на сградите, в които живеят.
Помощ и подкрепа ще получат СС в страната, чиито сгради са в съответствие с определените критерии за допустимост. Сдруженията на собственици кандидатстват пред общината, а критериите за подбора предвиждат всички, които отговарят на изискванията, по реда на подаване и одобрение на заявленията за кандидатстване да получат 100 % безвъзмездна финансова помощ и организационна подкрепа за изпълнение на обновяване за енергийна ефективност до изчерпване на финансовия ресурс, определен по Програмата.
Общините осъществяват прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение, предоставяне на финансиране, мониторинг на изпълнението на мерките за енергийна ефективност по сградите.
Кметът на всяка община отговаря за изпълнението на целия процес по обновяване на жилищните сгради на своята територия и за избора на изпълнители по реда на ЗОП за осъществяване на отделните дейности по сградите.
2. Териториален обхват на Програмата
Дейностите по настоящата Програма ще се осъществяват на територията на Република България в рамките на 265 общини.
3. Финансов ресурс
Програмата ще се реализира с финансов ресурс от 1 млрд. лв. При осигуряване на допълнителни средства финансовият ресурс по Програмата може да бъде увеличен.
4. Продължителност на Програмата
Кандидатстването по Програмата ще се осъществява постоянно в рамките на 2 години: 2015 и 2016 г. Продължителността на Програмата може да бъде удължавана при наличен свободен финансов ресурс.
5. Критерии за допустимост на сградите по Програмата
Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.
От 2016 г. ще са допустими:
• Многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, които не попадат в обхвата на националната програма – до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014 – 2020.
• Многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОПРР 2014 – 2020.
6. Финансова помощ
Сгради с одобрени заявления за кандидатстване ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.
7. Участници и техните функции
Организационната и институционална структура по изпълнение на програмата включва следните участници:
Министерството на финансите (МФ)
МФ е отговорно за:
• методическо ръководство по отношение на бюджетните и отчетните аспекти на схемата;
• съответните действия по издаване на държавната гаранция по чл. 100 от Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2015 г.
Българската банка за развитие (ББР)
ББР участва в договарянето на споразумението/ята за предоставяне на заеми на ББР за осигуряване на финансов ресурс за изпълнение на Програмата, за които ще се издава държавна гаранция, съгласно чл. 100 ЗДБРБ за 2015 г. ББР сключва договори за целево финансиране с кмета на съответната община и областния управител.
 
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) – координатор на Програмата
МРРБ координира процеса и издава необходимите методически указания и подготвя необходимите образци за кандидатстване пред общината. Министерството чрез дирекция „Жилищна политика“ оказва подкрепа на общините при реализиране на Програмата. МРРБ:
• осигурява методическо ръководство по нефинансовите аспекти на Програмата;
• наблюдава процеса по изпълнение на Програмата;
• в рамките на бюджетната процедура за съответната година планира средствата за помощта за включване в държавния бюджет и в средносрочната бюджетна прогноза.
 
Община
Кметът на общината отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на Програмата на своята територия.
Общината:
• приема заявления от сдруженията на собствениците, като кметът на общината сключва договор със съответните сдружения по предоставянето на финансирането и помощта;
• кметът на общината договоря и разплаща всички дейности по обновяването;
• кметът на общината сключва договори за целево финансиране с ББР и областния управител.
В допълнение общините:
• водят публичен регистър на сдруженията на собствениците: кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице проверява (съгласно чл. 46, ал. 2 ЗУЕС) дали са спазени изискванията на ЗУЕС при вписване на сдружението, издават удостоверение за регистрация (съгласно чл. 46а ЗУЕС) на сдружението;
• издават разрешения за строеж;
• в случаите на собственост на жилища в сгради, където СС инициират кандидатстване, общините участват в общото събрание на СС и неговите решения чрез упълномощен представител;
• провеждат информационни/разяснителни кампании – провеждане на срещи с домоуправители, разпространение на информационни материали на подходящи публични места и в жилищните квартали и др.;
• упражняват инвеститорски контрол.
 
Областният управител:
• в качеството си на представител на държавата подписва договор за целево финансиране с кмета на общината и ББР;
• наблюдава процеса по обновяването на жилищните сгради на своята територия в изпълнение на договора за целево финансиране.
Сдружения на собствениците – създадени по реда на чл. 25, ал. 1 ЗУЕС. За целите на Програмата не са допустими сдружения, създадени с цел и осъществяващи друга дейност, в т.ч и по чл. 25, ал. 2 ЗУЕС, включително стопански дейности, като например: отдаване под наем на общи части.
• подават заявления за интерес и финансова помощ в общината;
• осъществяват контрол върху изпълнението на обновяването за енергийна ефективност в съответната жилищна сграда чрез упълномощено техническо лице;
• сключват договор с кмета на съответната община.
Външни изпълнители – избират се от общините по реда и условията на открита процедура поЗОП.
Избраните изпълнители следва да покрият следните дейности:
• изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169 ал. 1, т. 1 – 5 и ал. 2 ЗУТ;
• изготвяне на обследване за енергийна ефективност и предписване на необходимите ЕСМ в съответствие с нормативните изисквания за енергийна ефективност по реда на ЗЕЕ и наредбите за неговото прилагане;
• изготвяне на работни проекти и осъществяване на авторски надзор;
• изпълнение на строително-монтажни работи;
• оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор;
• инвеститорски контрол.
8. Допустими дейности
Допустимите дейности за финансиране са:
• дейности по конструктивно възстановяване/усилване/основен ремонт в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията на многофамилните жилищни сгради, които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване;
• обновяване на общите части на многофамилните жилищни сгради (покрив, фасада, стълбищна клетка и др.);
• изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата в обследването за енергийна ефективност:

 По външните сградни ограждащи елементи:

– подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.);

–  топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.).
 По системите за поддържане на микроклимата:
–  основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина/котелни стопанства или прилежащите им съоръжения, собственост на ССО, включително смяна на горивната база, при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект;
–  изграждане системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата;
– ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната им ефективност;
– реконструкция на вертикална система за отопление в хоризонтална с осигуряване на индивидуално отчитане на разход на топлина за всеки ССО в сградата;
– ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части;
– инсталиране на система за автоматично централизирано управление на топлоподаването при локални източници, собственост на ССО;
–  инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда;
– газифициране на сгради – монтиране на газов котел и присъединяване към градска газоразпределителна мрежа, когато е налична в близост до сградата;
– мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите.
 
 Съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект. Съпътстващите строителни и монтажни работи са свързани единствено с възстановяването на първоначалното състояние, нарушено в резултат на обновяването на общите части и на подмяната на дограма в самостоятелния обект.
По програмата ще се финансира икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки за сградата, с който се постига клас на енергопотребление „С“ в съответствие с Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради.
9. Допустими разходи по сградата
В рамките на Програмата се включват следните разходи, формиращи бюджета за обновяване на сградата:
– разходи за изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1, т. 1 – 5 и ал. 2 ЗУТ и съставяне на технически паспорт;
– разходи за изготвяне на обследване за енергийна ефективност;
– разходи за строителни и монтажни работи;
– разходи, свързани със заснемания, технически и/или работни проекти;
– разходи за оценка за съответствието на проектите;
– разходи за авторски надзор;
– разходи за строителен надзор и инвеститорски контрол;
– разходи, свързани с набавянето на необходими разрешителни документи, изискващи се от националното законодателство, включително и свързаните с тях такси, дължими на съответните компетентни органи;
– разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация.
10. Очаквани резултати и ефекти
• Намаляване разходите за отопление за домакинствата;
• Подобрена жилищна инфраструктура и промяна в облика на градовете;
• По-чиста околна среда – спестени емисии на парникови газове (CO2 и др.);
• Удължаване на живота на сградата, която ще има и по-висока цена.
Какви са ползите от националната програма:
• Целта е чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност да се постигне намаление на енергопотреблението на домакинствата и реализиране икономия на разходите;
• Не е без значение и средата, която обитаваме, а обновените по програмата сгради ще придобият изцяло нов и модерен облик, ще бъдат обновени и входовете на сградите;
• Програмата ще допринесе за създаване на по-топли, уютни и красиви домове.
Икономическият ефект от реализацията на Програмата:
• Предоставяне на повече възможности на бизнеса за икономическа активност – проектанти, строителен бранш, фирми за технически обследвания, фирми за обследвания за енергийна ефективност, производители на материали и др. Малки и средни фирми в цялата страна ще могат да участват.
Социалният ефект от реализацията на Програмата:
• Осигуряване на допълнителна заетост;
• Установяване на традиции в управлението на многофамилни жилищни сгради;
• Повишаване на обществената осведоменост за начините за повишаване на енергийната ефективност.
 
Приложение № 2 към чл. 1, ал. 2
(Попр. – ДВ, бр. 18 от 2015 г.)

Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

ИЗПОЛЗВАНИ СЪКРАЩЕНИЯ

ББР

Българска банка за развитие

БФП

Безвъзмездна финансова помощ

ВЕИ

Възобновяеми енергийни източници

ДЖП

Дирекция „Жилищна политика“ на МРРБ

ЕЕ

Енергийна ефективност

ЕПЖС

Едропанелно жилищно строителство

EСМ

Енергоспестяващи мерки

ЗДБРБ

Закон за държавния бюджет на Република България

ЗЕ

Закон за енергетиката

ЗЕЕ

Закон за енергийната ефективност

ЗЕВИ

Закон за енергията от възобновяеми източници

ЗИФП

Заявление за интерес и финансова помощ

ЗОП

Закон за обществените поръчки

ЗТИП

Закон за техническите изисквания към продуктите

ЗУЕС

Закон за управление на етажната собственост

ЗУТ

Закон за устройство на територията

КСС

Количествено-стойностна сметка

МРРБ

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

ОС

Общо събрание

СС

Сдружение на собствениците

СМР

Строителни и монтажни работи

СО

Самостоятелен обект

ССО

Собственик на самостоятелен обект

ФП

Финансова помощ

ИЗПОЛЗВАНИ ТЕРМИНИ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ

Жилищна сграда – Сграда, предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища (съгласно § 5, т. 29 от допълнителните разпоредби на ЗУТ).

Самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост – Обособена част от сграда в режим на етажна собственост със самостоятелно функционално предназначение (съгласно ЗУЕС).

Сдружение на собствениците – Юридическо лице, създадено по реда на чл. 25, ал. 1 ЗУЕС, за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост.

Община
Общината отговаря за цялостното техническо и финансово администриране на Програмата на своята територия.
Общината:
• приема заявления от сдруженията на собствениците и сключва договор със съответните сдружения по предоставянето на финансирането и помощта;
• договоря и разплаща всички дейности по обновяването;
• сключва договори за целево финансиране с ББР и с областния управител за съответното финансиране.
В допълнение общините:
• водят публичен регистър на сдруженията на собствениците: кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице проверява (съгласно чл. 46, ал. 2 ЗУЕС) дали са спазени изискванията на ЗУЕС при вписване на сдружението и издават удостоверение за регистрация (съгласно чл. 46а ЗУЕС) на сдружението;
• издават разрешения за строеж (при необходимост);
• в случаите на собственост на жилища в сгради, където СС инициират кандидатстване, общините участват в общото събрание на СС и в неговите решения чрез упълномощен представител;
• провеждат информационни/разяснителни кампании – провеждане на срещи с домоуправители, разпространение на информационни материали на подходящи публични места и в жилищните квартали и др.;
• упражняват инвеститорски контрол.
Кметовете на общини предприемат необходимите действия за осигуряване реализацията на Програмата на своята територия.
Кметовете на общини следва да поддържат досие за всяка финансирана и обновена сграда. Досието с оригиналните документи за всяка сграда се предава на областния управител с приемно-предвателен протокол след въвеждането на сградата в експлоатация и подписване на протокола съгласно чл. 12 от Договора за целево финансиране (приложение № 11).
Кметовете на общини провеждат процедурите за възлагане на дейностите съгласно Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове.
Общината следва да поддържа регистър, в който да регистрира подадените заявления от СС, както и да поддържа база данни за изпълнението на Програмата.
 
Критерии за допустимост на сградите
Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.
При наличие на самостоятелни обекти в сградата, които се използват за извършване на стопанска дейност, както и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, собствениците на тези обекти ще се третират като получатели на минимална помощ (de minimis) („Минимална помощ“ е помощта, която не нарушава и не застрашава конкуренцията или има незначително въздействие върху нея поради своя минимален размер.)
 
Съответната община е администратор на минимална помощ за БФП, предоставена на нейна територия, съобразноЗакона за държавните помощи.
 
При наличие на собственици на самостоятелни обекти в сградата, в които се упражнява стопанска дейност, но които са извън обхвата на схемата за минимална помощ, собствениците ще заплащат на общината съответната част от разходите за обновяването на припадащите им се общи части и разходите за дейностите в съответния самостоятелен обект.
 
От 2016 г. ще са допустими:
• многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, които не попадат в обхвата на Националната програма – до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОПРР 2014 – 2020;
• многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОПРР 2014 – 2020.
 
В допълнение инвестициите следва да се приоритизират, като се даде предимство за най-старите сгради, сгради с доказани конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях. Също така е необходимо да се търси компактен ефект от дейностите – насочване към целева група сгради в определени квартали, и др.
 
Финансова помощ
Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.
ССО, в които се упражнява стопанска дейност, са получатели на минимална помощ съгласно механизма на схемата за минимална помощ или заплащат съответната част от разходите.
 
Критерии за подбор на жилищни сгради за обновяване
Сградите, които отговарят на условията за допустимост, ще бъдат избрани да получат безвъзмездна финансова помощ, ако изпълняват следните условия:
• заявление за финансова помощ е подадено за цялата сграда;
• регистрирано e СС за всяка блок-секция в сградата/на цялата сграда при условията и по реда на чл. 25, ал. 1 ЗУЕС и са взети всички изискуеми решения в съответствие с изискванията на закона и тези указания – документ, удостоверяващ вписването на сдружението в публичния регистър на съответната община (съгласно ЗУЕС), в регистър БУЛСТАТ и протокол от общото събрание;
• сградата е допустима съгласно изискванията на програмата;
• има съгласие на всички ССО, които използват самостоятелните обекти или части от тях за извършване на стопанска дейност, както и за отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии за стопанска дейност, за получаване на минимална помощ съгласно механизма на програмата за минимални помощи (Ще бъде разработен допълнително при спазване разпоредбите на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013
 
източник: lex.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

изпълнение
  
програмата
  
енергийна
  
ефективност
  
сградите
  
получат до
  
безвъзмездна
  
финансова
  
помощ
  
многофамилни
  
жилищни
  
сгради
  
условията
  
реда
  
на чл
  
закона
  
управление
  
етажната
  
публичния
  
регистър
  
съответната
  
община
  
булстат
  
2015
  
2016
  
година
  
регионалното
  
развитие
  
благоустройството
  
координатор
  
координира
  
процеса
  
предоставяне
  
програма
  
сгради
  
обхват
  
програмата
  
обновяване
  
чрез
  
мерки
  
условия
  
по-високо
  
среда
  
допринесе
  

  
енергийната
  
многофамилните
  
намаляване
  
разходите
  
подобряване
  
характеристики
  
удължаване
  
сградите;
  
осигуряване
  
съответствие
  
критериите
  
в
  
рамките
  
организационна
  
сдружения
  
собственици
  
подкрепа
  
получат
  
критерии
  
допустимост
  
сдруженията
  
пред
  
общината
  
отговарят
  
изискванията
  
одобрение
  
кандидатстване
  
ресурс
  
осъществяват
  
документи
  
оценка
  
финансиране
  
изпълнението
  
мерките
  
кметът
  
всяка
  
жилищните
  
своята
  
територия
  
изпълнители
  
осъществяване
  
дейности
  
република
  
българия
  
общини
  
финансов
  
средства
  
постоянно
  
допустими
  
строени
  
индустриален
  
способ
  
епжс
  
едропанелно
  
жилищно
  
строителство
  
пакетно
  
повдигани
  
плочи
  
едроплощен
  
кофраж
  
пълзящ
  
разновидностите
  
минимум
  
самостоятелни
  
обекта
  
предназначение
  
от
  
допустими
  
попадат
  
обхвата
  
националната
  
намиращи
  
бенефициенти
  
опрр
  
2014
  
2020
  
масивни
  
проектирани
  
преди
  
април
  
1999
  
помощ
  
заявления
  
участници
  
следните
  
министерството
  
методическо
  
ръководство
  
аспекти
  
съответните
  
действия
  
гаранция
  
по чл
  
държавния
  
бюджет
  
здбрб
  
банка
  
издава
  
съгласно чл
  
сключва
  
договори
  
целево
  
кмета
  
областния
  
управител
  
 
  
мррб
  
необходимите
  
указания
  
„жилищна
  
политика
  
общините
  
реализиране
  
програмата;
  
наблюдава
  
процедура
  
помощта
  
община
  
цялостното
  
техническо
  
финансово
  
администриране
  
общината
  
приема
  
собствениците
  
кметът
  
договор
  
предоставянето
  
финансирането
  
помощта;
  
договоря
  
разплаща
  
обновяването;
  
допълнение
  
водят
  
публичен
  
оправомощено
  
него
  
длъжностно
  
лице
  
проверява
  
зуес
  
дали
  
спазени
  
на зуес при
  
вписване
  
сдружението
  
издават
  
удостоверение
  
регистрация
  
сдружението;
  
разрешения
  
случаите
  
собственост
  
жилища
  
инициират
  
участват
  
общото
  
събрание
  
решения
  
упълномощен
  
представител;
  
провеждат
  
информационни
  
разяснителни
  
кампании
  
провеждане
  
срещи
  
домоуправители
  
разпространение
  
материали
  
подходящи
  
публични
  
места
  
квартали
  
упражняват
  
инвеститорски
  
контрол
  
обновяването
  
договора
  
създадени
  
дейност
  
включително
  
отдаване
  
наем
  
общи
  
части
  
интерес
  
жилищна
  
сграда
  
следва
  
изготвяне
  
обследвания
  
установяване
  
техническите
  
свързани
  
обследване
  
изисквания
  
работни
  
проекти
  
авторски
  
надзор;
  
работи;
  
строителен
  
възстановяване
  
ремонт
  
 които
  
предписани
  
задължителни
  
сградата
  
общите
  
 по
  
външните
  
ограждащи
  
елементи
  
дограма
  
системите
  
подмяна
  
локални
  
източници
  
топлина
  
база
  
енергоспестяващ
  
енергията
  
възобновяеми
  
сградата;
  
– ремонт
  
отопление
  
повишаване
  
ефективност;
  
система
  
централизирано
  
сграда;
  
строителни
  
монтажни
  
работи
  
съответното
  
резултат
  
ефект
  
обект
  
икономия
  
разходи
  
  
технически
  
въвеждането
  
експлоатация
  
живота
  
реализацията
  
фирми
  
цялата
  
 
  
  

  

  

  
източници
  
ефективност
  
закон
  
обществените
  
обект
  
самостоятелен
  
режим
  
етажна
  
част
  
съгласно зуес
  
кметовете
  
протокол
  
съгласно
  
дейностите
  
поддържа
  
критерии
  
при
  
наличие
  
обекти
  
използват
  
извършване
  
търговци
  
лица
  
свободни
  
професии
  
получатели
  
минимална
  
помощи
  
упражнява
  
стопанска
  
схемата
  
заплащат
  
механизма
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив