Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 4, 2015

Коментари: 1

 

Покупките с цел отдаване под наем се увеличават, твърдят от компанията за имоти "Адрес"

 

Капитал Daily

Качествени жилища на добри цени са дефицитни

© Мария Съботинова

Още по темата

 

Динамичният имотен пазар води до ускорено сключване на сделки и бързо изчерпване на търсените жилища. Това сочи доклад за последното тримесечие, изготвен от компанията за имоти "Адрес".

Най-желани са имоти в центъра на София, а водещ фактор при избора е качеството на строителството. Цените на жилища в предпочитаните локации са нараснали с 6-7% в сравнение с година по-рано, като тенденцията важи не само за столицата, а и за другите големи градове. Компанията отчита ръст на сделките за инвестиции, т.е. с жилища за отдаване под наем, като 20% от всички покупки през последните месеци са били такива. Сделките на зелено държат ниво от 15%.

Бързо се изчерпват качествените имоти

Моментът за сключване на сделки за жилища е подходящ, категорични са от "Адрес". Заради бързото изчерпване на желаните жилища и недотам бързо нарастване на броя на нови имоти експерти съветват купувачите да не обмислят прекалено дълго сделки, за да не изпуснат предложението. Именно преговори за отстъпки и забавяне могат да станат причина с по-бърза реакция друг да купи набелязания имот. В момента 41% от сделките са за имоти, които са били на пазара средно 2 до 5 месеца, следвани от сделки, реализирани за 6 месеца до година - 25%. Тази тенденция следва от бума на сделки за качествени жилища през първите месеци на 2015. Бързото изчерпване на желаните имоти през последните 6-9 месеца е объркало доста купувачи, се посочва в доклада.

От друга страна, в момента се наблюдава нова вълна на строителство - в София са започнати 6 пъти повече нови сгради в сравнение с предходната година. Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес", съветва онези купувачи, които имат възможност да изчакат, да се възползват от появата на нови проекти.

Най-търсени 

През последните месеци се търсят големи жилища - около 76% от сделките са за двустайни и тристайни апартаменти. Най-много сделки са сключени на цени между 50 и 70 хил. евро - 30% от всички, в категориите 30 до 50 хил. и 70 до 100 хил. евро са малко по-малко - по около 25% в двата сегмента. Най-предпочитани в София са имотите в центъра, "Младост" и "Люлин" заради добрата транспортни мрежа. Наблюдава се и възраждане на "Лозенец". Средните продажни цени са се повишили, достигайки през юни 720 евро за кв.м. В другите големи градове цените същo се повишават - 695 евро за кв. метър за Варна, 510 евро в Бургас и 505 евро в Пловдив.

С цел отдаване под наем са закупени 20% от всички жилища от март до май. Ниските лихви по депозитите карат все повече хора да избират инвестиция в имот, който след това да отдават под наем. Друг фактор за това е и раздвижването на наемите, особено в София.

 

Източник: www.capital.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Собственик продава офис в София, бул. Витоша, ъгъла с ул. Петър Парчевич, Обща площ: 76 кв.м. Цена: € 79 000 За още информация : Иванова, 0898 360 488 https://www.facebook.com/Vitosha.Boulevard.Sofia/photos/a.394613117290527.94860.394609830624189/903886106363223/?type=3&permPage=1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив