Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 9, 2015

Как да разберем какво движимо и недвижимо имущество наследяваме и дали има причина за отказ от наследство

 
Новини
 

Получаването на наследство рядко е повод за радост. Двойно по-лошо е обаче, когато се окаже, че наследяваме повече пасиви, отколкото активи. По една или друга причина много хора са в лоши отношения със своите родители и не поддържат контакт с тях. Как да разберем какво движимо и недвижимо имущество наследяваме и дали има причина за отказ от наследство?

Първата стъпка е да си извадите удостоверение за наследници, съветва адвокат Димитър Кавалджиев. То се издава от общинската администрация по последния постоянен адрес на починалия. От удостоверението ще е видно и се доказва кои са наследниците – ако има и други освен вас. С него ще се легитимирате навсякъде като наследник и респективно собственик на съответното имущество.

Проверка какви недвижими имоти е имало починалото лице може да се направи в Агенция по вписванията – Имотен регистър по ЕГН на починалото лице. Но ако има шанс да е притежавал имоти на територията на повече от една община и в различни области, по-добре е да се осъществи справка чрез т.нар. „дистанционен достъп“ (по интернет) до Имотния регистър, за да се проверят всички служби по вписванията в страната.

За да разберете какви превозни средства е притежавало лицето, направете справка в информационната система на КАТ в качеството си на наследник (удостоверение за наследници). За други движими вещи, които може да са ценни, по-добре съберете информация от познати и роднини.

Що се отнася до банкови сметки, там е малко по-сложно, посочва юристът. Най-добре е да се потърсят данни за открити сметки в наличната документация на починалия. Може да се поиска информация от Централния кредитен регистър към БНБ (заявление за наследници), от която да се направят изводи за задлъжнялост и наличие на кредити към момента на смъртта, респективно вероятност за сметки. От там нататък с удостоверението за наследници може да се проверява в банките, в които има вероятност да притежава сметки.

След цялостно проучване на имущественото състояние и в случай, че задълженията значително надхвърлят наследените права, може да осъществите процедурата по отказ от наследство, която се реализира с помощта на съда. В противен случай имате възможност да приемете наследството – изрично или мълчаливо.

Източник:Aнастасия СтанишеваСнимки:sxc.hu
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив