Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 12, 2014

Завещанието е предвидлив начин човек да разпредели наследството между близките си хора. Но какво следва в случай на внезапна смърт? Например един от съпрузите да почине без да остави завещание. В този случай другият съпруг и децата стават наследници на недвижимите имоти, собственост на наследодателя.

Наследниците се легитимират като собственици с удостоверение за наследници и нотариалните актове на починалия родител, посочва адвокат Милена Миткова.

Наследяването на идеални части зависи начина на придобиване на имотите. Ако са били лична собственост на починалия – негово наследство или дарение, или са купени преди брака, тогава дяловете са равни. Например, ако децата са две, всеки получава по 1/3.

Ако имотите обаче са придобити възмездно по време на брака (покупка, право на строеж), то другият съпруг е бил съсобственик и неговият дял автоматично става 4/6, докато двете деца остават с по 1/6.

Какво би станало, ако някой от наследниците откаже да плаща своята част от данъците за наследения имот? Експертът съветва да се отиде при нотариус, който на база на документите ще състави констативен акт за собственост.

В общината може да отиде само един наследник и да подаде декларация. В нея описва имота, както и всички други съсобственици и идеалните им части. Подадената от единия наследник декларация, ползва и останалите.

След декларирането, всеки ще получава съобщение за данък на своята идеална част. Дори и да не плаща данъците си, задълженията са си лично негови. Тоест, всеки отговаря само за плащането на данъка за частта си. Миткова уверява, че никой няма да търси задълженията на неизрядния съсобственик от останалите.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив