Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 18, 2014

Брокерските агенции съществуват, за да ни улесняват при всякакви имотни сделки. Представете си, че искате да отдадете жилището си под наем или да го продадете, но нямате възможност сами да търсите клиенти. Тогава най-удобно е да се възползвате от услугите на агенция, която да ви намери най-подходящите наематели или купувачи.

Но понякога агенциите са некоректни, а техните служители – недотам компетентни. В практиката се случва хора да бъдат измамени по следния начин: сключват договор с фирмата, в който се посочва, че тя има „изключителни права“ (клиентът е длъжен да работи само с нея), но месеци наред брокерите не могат да осъществят сделка.

И въпреки че клиентът спазва своята част от договора и не контактува с други агенции или частни лица, въпросната фирма излиза с номера, че  договорът с нея е сключен за неопределено време. Дори може да се стигне до заплахи за съд, ако собственикът реши сам да се разпорежда с имота си. Съществува ли изобщо „договор с изключителни права, сключен за неопределен срок“ и пожизнен договор ли е това?

„Изключителните права“ не могат да продължават безкрайно без търсения от клиента резултат, категорична е брокер Mариана Тороманова. Ако наемната/продажната цена е прекалено висока и има предвидена в договора неустойка, фирмата може и да има интерес да заведе съдебен иск срещу своя клиент.

Ако изпаднете в подобна ситуация, за да избегнете тази вероятност, е необходимо да заявите желанието си за прекратяване на договора, независимо че той е без срок. Няколко месеца са достатъчно дълго време без резултат, за да продължавате да чакате изпълнение на конкретната услуга.

По думите на експерта, най-сигурният начин е клиентът да уведоми агенцията чрез нотариална покана, тъй като практиката показва, че писмата с обратна разписка се оспорват относно съдържанието на документа в тях.

Най-добрият вариант е да посочите достатъчен срок (щом в договора няма предвидена такава клауза), например 10 дни (а в общия случай 1 месец), през коийто агенцията да има възможност за приключване на преговори с евентуално намерен наемател. След този срок ще считате договора за прекратен.

Почти е сигурно, че агенцията няма да изпълни заплахите си да ви съди, твърди адвокат Милена Миткова. За да сте още по-спокойни, може да им пуснете уведомление, че считате договора за прекратен.

Не губете времето и парите си в чакане. Добрите агенции действат бързо и надеждно в рамките на дни или седмици. Ако не се стигне до сделка, просто изберете друга агенция/брокер, които да ви свършат работата. И още един съвет – подписвайте договори с ясни условия и не се притеснявайте да търсите клиентските си права.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив