Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 29, 2014

Отношенията между съсобствениците на общ имот винаги са били и ще продължават да бъдат деликатна и взривоопасна материя. Нека разгледаме един реален случай – собственик на земя има построена къща на калкан (обща стена), като другата половина от жилището принадлежи на негов роднина.

Частта, собственост на роднината, стои необитаема години наред и започва да се руши. Срутванията нанасят щети върху общата стена, като така повреждат и обитаемата къща. Общината отказва да издаде разпоредба за срутване на опасната постройка с аргумента, че не може да се намесва в отношенията между съсобственици.

Безотговорният съсобственик също не иска да разруши своята част, нито пък желае да продаде рушащата се половина от къщата на пазарна цена, а иска нереално висока сума. Дори не позволява на другия собственик да събори опасния имот за своя сметка. Има ли решение на проблема и какво е то – експертите отговарят.

По думите на брокер Ива Дюлгерова единственият изход е да се закупи имота на калкан. За тази цел е необходимо съдействието на адвокат. Добре е да се направи консултация и с брокер на лицензирана агенция относно цената на безстопанствения имот. Ако той наистина е опасен и се руши, и ако не е възможно вече да се възстанови въпросната къща на калкан, стойност на този имот ще има най-вече земята.

Но с оглед на това, че в нотариалния акт ще има отразена постройка, може да се застрои същата площ от новият собственик на това място, посочва специалистът. Това също е преимущество за бъдещият купувач. Колкото до щетите, нанесени от срутването на въпросния имот, отново може да помогне само адвокат. Ако собственикът няма застраховка, добре е да си направи, съветва още Дюлгерова.

Ако въпросният роднина притежава право на строеж, дори къщата му да бъде бутната, той има право пак да я построи, но само със съгласието на другия съсобственик, подчертава адвокат Милена Миткова.

След подадено заявление до общината, че къщата е опасна, те трябва да извършат оглед на място и да констатират състоянието на къщата, като подробно го опишат. След това, на база този констативен протокол, специална общинска комисия взима решение дали да обяви къщата за опасна и саморушаща се.

Брокер Mариана Тороманова коментира двата основни момента в този заплетен казус. Първо – опасност за собствеността от срутващата се в съседство част от къщата и второ – законова възможност за „освобождаване“ от другия собственик.

По отношение на срутването, общината е длъжна да извърши проверката по подадения сигнал и да действа по описания от адвокат Миткова ред – Закон за устройство на територията, чл.195-197. Експертна преценка ще установи дали е необходимо заздравяване/ремонт или е наложително събаряне, след което със заповед на кмета собственикът ще бъде задължен да извърши предписаното. При подобни казуси общинските администрации са доста мудни, предупреждава експертът.

Ако другият собственик е незаинтересован, с цел да запази собствеността си, живущият може да извърши необходимото, а след това да търси разходите от притежателя на сградата. Разбира всички разходни документи за материали, труд и т.н. трябва да се пазят.

Законът допуска дейностите да бъдат изпълнени и от общината по ред, определен с наредба на общинския съвет, като върху имота се вписва ипотека в полза на общината, разкрива Тороманова.

По-важен обаче е вторият момент – след като собственикът се сдобие с предписанието или заповедта на кмета, да се опита се чрез преговори да убеди другия притежател, че е по-изгодно за него да се споразумеят за разумна продажна цена на останалото от къщата му.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив