Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 28, 2014

Собственик на земеделска земя със статут ливада разбира, че арендатор, който обработва ниви в съседство, е изорал и неговата. В същото време собственикът подава документи към ДФЗ-РА (Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция) и ползва европейски субсидии за пасища и ливади за въпросната земя.

Как е възможно земеделската земя да е включена в масив на арендатора, без той да е сменил статута на земята? Специалистите хвърлят светлина по този казус.

Всяка година собствениците на земеделска земя заявяват дали ще обработват земята си, ако не е сключен аренден договор, посочва адвокат Милена Миткова. Ако миналата година собственикът я е заявил и очертал, няма как друг също да я заяви. Но ако не я е заявил миналата година, може да го направи и през настоящата преди май месец.

Щом собственикът подава документи към ДФЗ-РА и получава полагащите му се субсидии за пасища, това означава, че никой друг не ги е заявил за подпомагане, категорична е консултант Таня Китик.

Ако въпросните площи бяха заявени от още някой, собственикът е щял да получи писмо през есента на миналата година година за двойно заявени площи и би следвало да влезе в схемата за доказване на правното основание за ползване. След като е получил субсидии, значи площите му не са заявени от никого в миналогодишната кампания.  

Единственият възможен начин арендатор да обработва законно нечия чужда земя е, ако тя е попаднала в масивите за служебно разпределение, разкрива експертът. Арендаторите имат право да подават заявление, че искат да участват в разпределението на т.нар „бели петна“ в масивите, които обработват.

Собственикът на свой ред следва да подаде декларация с местонахождението на имота и начина на трайно ползване. Така ще се предотврати превръщането му в „бяло петно“ и неговото разпределение. Справка в общинска служба „Земеделие“ ще покаже дали земята е попаднала в такова разпределение.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив