Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 13, 2014

Рентиерството винаги е било доходоносен бизнес. Ако сте давали жилище под наем, вероятно вече сте запознати как горе-долу стоят нещата. Въпреки че всяка сделка е различна. Ако обаче това тепърва ви предстои, трябва да знаете, че никак не е лесно да отсеете кандидатите и да намерите най-подходящия.

Тогава на помощ идват професионалните брокери. Но кой дължи пари на агента – наемодателят или наемателят и каква е нормалната сума? Специалисти в сферата на недвижимите имоти разкриват какви са стандартните практики.

Когато жилище се дава под наем от агенция, комисионната на агенцията е 50% от стойността на месечният наем, за който се отдава жилището под наем, разкрива брокер Ива Дюлгерова. В много редки случаи агенцията може да вземе и 100%. Според експерта само две-три български фирми имат такава практика.

Има и агенции, които не взимат комисионна от едната страна, само и само за да се стигне до сделка. Ако имате комисионен договор с агента, в него е описано какъв процент комисионна дължите на агенцията и какви са вашите права и задължения.

При сключването на договора за наем също се издава разписка или фактура, подчертава Дюлгерова. Ако се взима комисионна от двете страни, посоченото по-горе важи и за другата страна.

По думите на адвокат Милена Миткова комисионната обикновено се дели между страните, но само ако така е уговорено. Ако брокерът не търси комисионна от вас, вероятно е уговорил такава с другата страна.

Това са свободни договорки и щом страните са съгласни, значи всичко е наред. Ако брокерът очаква пари от вас, трябвало да ви уведоми, че има клиенти и ще дължите комисионна, ако се съгласите.

Всяка агенция има собствени правила, но комисионната може и да се договаря, потвърждава брокер Кристина Найденова. Затова най-добре попитайте брокера, който ви е намерил наематели, дали му дължите нещо и ако да – колко.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив