Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 9, 2015

Коментари: 1

С изпращането на своите деца в чужбина много възрастни родители стават „наемодатели по неволя“ 

Новини
 

Отдаването на жилище под наем може да е колкото доходоносно, толкова и проблемно начинание, за което мнозина са неподготвени. С изпращането на своите деца в чужбина много възрастни родители стават „наемодатели по неволя“на техните празните домове. От незнание те може да сключат неизгоден договор или дори по-лошо – въобще да няма такъв. Как да постъпим, ако нашият наемател системно трупа неплатени сметки?

Каквото и да направите, като смяна на партида, то ще е занапред и не касае натрупаните сметки, твърди адвокат Милена Миткова. Според нея ще е добре, ако подпишете нотариално заверена спогодба за заплащане на дължими суми с наемателя, касаеща натрупаното до момента. След това ще можете бързо да си извадите изпълнителен лист срещу него, ако не плати, и да си съберете парите.

Например за Топлофикация действително длъжник на тези суми е собственикът на имота. Но по-съществено е какви са договореностите с наемателя за заплащане на консумативите, подчертава адвокат Димитър Кавалджиев. Най-лошият сценарий е да няма писмен договор за наем – тогава нещата стават доста по-сложни.

В договора за наем обикновено се включва и клауза, регулираща отношенията по повод заплащане на режийните (консумативните) разходи. Там се уговаря като задължение наемателят да заплаща тези разноски – или на наемодателя или директно на съответните дружества.

В някои случаи дори се уговаря партидата да бъде сменена на името на наемателя. В зависимост от клаузите в договора може да си претендирате съответните суми от наемателя – дори Топлофикация да ги поиска от собственика междувременно.

По-тревожно е, ако вашият наемател възнамерява да тегли заем, с който да покрие задълженията си. Това навежда на мисълта, че вероятно е неплатежоспособен, а и може да няма друго по-съществено имущество, чрез което да си съберете парите.

Ако няма договор за наем, наемното правоотношение ще трябва да се доказва с различни доказателствени средства и след това парите да се претендират на основание чл. 232, ал. 2 от ЗЗД.

При всички положения, ако прецените, че към момента проблемът е сериозен, най-добре да предприемете действия чрез съответните писмени уведомления за прекратяване на договора за наем (в зависимост от това дали е писмен или устен, вероятно ще се прекратява на различно основание) и респективно освобождаване на помещението.

Това е най-добрият начин да спрат да се трупат други задължения на името на собственика на жилището. По думите на експерта все пак има начини за претендиране на дължимата сума.

Източник:Aнастасия СтанишеваСнимки:sxc.hu

pariteni.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

rosaline ferraire Фев 19, 2016  

Предлагаме заеми между частност Аз съм търговец и аз съм акционер в банковите финансови институции и неправителствените организации по целия свят след финансовата криза, която заплашва съвременните икономики, равнището на безработица продължава да расте в нашите апартаменти народи да осигури закупуване на леки, че продължава да намалява, в партньорство с моите банкери съм решил да отпуска кредити краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план са честни хора, които въпреки тяхната месечна възвръщаемост се борят, за да се срещнат жизнените си нужди. Лихвеният процент за кредити са много изгодно и условия за доставка на заем са много прости и исканите кредити могат да бъдат получени в рамките на 72 часа, ако всичко върви добре. Ако имате нужда от пари за здравните проблеми avecl'appui застраховка ми, аз съм готов да ви направи по желание заем, чийто размер трябва да е между € 2.000 и € 90.000. Чакащи за вас

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив