Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 20, 2015

3002 прочитания

 

Бул. „Витоша“ с 2 позиции надолу в класация за най-скъпите търговски улици по света

„5-то Авеню“ в Ню Йорк остава най-скъпата търговска улица в света, „Шанз-Елизе“ е на трета позиция, показва класацията на Cushman & Wakefield
преди 2 дниa+ a- a
 

„Шанз-Елизе“, Париж

Авеню „Шанз-Елизе“ в Париж е най-скъпата търговска улица в Европа, Африка и Близкия Изток, показва традиционното проучване „Търговските улици по света“ на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton.

Въпреки поредицата от трагични събития във френската столица тази година емблематичният булевард запазва позиции. В световен план „Шанз-Елизе“ остава на трето място със среден наем от 1 104 €/кв. м/месец . Първото място и тази година е за 5-то Авеню в Ню Йорк, където търговците плащат по 2 818 €/кв. м/месец.

Проучването на Cushman & Wakefield се провежда за 27-ми път и обхваща 500 локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

В тазгодишната класация софийският булевард „Витоша“ пада с две позиции до 54-то място, като задържа средната наемна цена на 44 €/кв. м/месец. Непосредствено пред българската търговска улица е „Обходна улица“ в Братислава, а още една позиция по-напред – „Магеру булевард“ в Букурещ със среден наем от 45 €/кв. м.

Пазарът на търговски площи и потреблението у нас се възстановяват с по-бавни темпове от развитите държави в региона. Наемните цени на бул. „Витоша“ се запазват и това са реалните нива към момента, коментират от Forton/Cushman & Wakefield. 

След поредицата от ремонти „Витошка“ привлича сериозен поток от хора, но е важно и каква е концепцията на наемателите – освен модни оператори, на булеварда вече присъстват заведения, дрогерии, аптеки, мобилни услуги. Обликът на търговската улица коренно се промени и това трябва да се има предвид от търговците.

В Европа
Данните на Cushman & Wakefield  показват, че пазарите на търговски площи в Европа и региона се възстановяват с бързи темпове, въпреки политическата и икономическата нестабилност в отделни държави. На много от развитите пазари в региона се очаква ръстът на наемите да продължи, подкрепен от силното търсене и слабото предлагане на площи за търговия. В развитите икономики този процес е подкрепен от подобряващите се пазари на труда, ръста в заплащането и възстановяването на потребителското доверие. За сметка на това в страни като Русия и Украйна, които се очертаха като гореща точка тази година, икономиките и в частност – търговията на дребно, преживяват спад. 

Най-силен ръст на наемните цени през 2015 в региона отбелязват „Графтън Стрийт“ в Дъблин, „Ковънт Гардън“ в Лондон и търговските улици в Милано и Рим.

В света
В световен план проучването на Cushman & Wakefield показва общо покачване на наемните цени с 35% през изминалите 12 месеца. В основата му е общото подобрение на световната икономика, която се очаква да нарасне с 2.5% през 2015 в продължение на тенденцията от последните три години. Докато обаче развитите пазари в Европа и Америка ускоряват растежа си, то икономиките на развиващите се страни, като Русия, Китай, Бразилия изостават и дори се свиват. 

В Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло наемните цени са под натиск. Най-силно влияе Китай, който преживява спад на продажбите в търговията на дребно и в туризма, но продължава да привлича висок клас международни брандове с по-достъпни наеми и нарастващи отстъпки за търговците. В същото време, макар и да преживява спад, „Коузуей Бей“ в Хонконг остава втората по цени в света търговска улица с наеми от 1 932 €/кв. м/месец. В Топ 10 на световните търговски локации освен Хонконг от азиатските столици влизат още Токио и Сеул.

източник: http://www.economy.bg/business/view


 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив