Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 9, 2016

11 дка апетитни общински и държавни имоти в столичния кв. „Младост” са станали частна собственост с поредица от фалшификации.
Един от откраднатите имоти е собственост на Столичната общинаПрехвърлянето на собствеността става по скандален начин, но сделките „минават” пред всички институции, които е трябвало да гарантират законността, показва разследване на bTV. 

Сред прехвърлените имоти има и такъв, който е бил отреден за изграждане на детска градина. Общината научила от медията, че вече не е собственик на него.

Детайли от престъпната схема 

"Възстановяването на собствеността” започва с три документа – решения на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., които се оказват фалшиви. 

Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи. Нито посоченият - вече покоен реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване - нито в „Младост”, нито където и да било.

За едноличен наследник на реститутите е посочен 48-годишния Николай Ганчев. Мъжът обаче е клошар, бил е и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говори, че живее във фургон в някакво село. 

Следваща стъпка в схемата - наркозависимият Николай продава на Орлин Колев наследството си за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това става през октомври миналата година. 

61-годишният Колев задвижва цялата процедура по реституцията в „Младост”. На официалния му адрес в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира. 

Мъжът, който работи в павилиона казва, че и полицията идвала да търси тук въпросния Орлин, но безрезултатно. Оказва се, че Орлин е „бушон” и в други афери.

В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в „Младост” на базата на фалшивите решения на поземлена комисия.

"Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава”, обяснява единият нотаруис пред камерата ни, запитан как така не се е усъмнил в истинността на документите. 

Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в „Младост” по-малко от 10 минути.

На 10 декември 2015 г. нотариус прави констативен акт за един от имотите – градинка в „Младост 4”, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма „Фикс Партнърс”. 

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти в "Панчарево" след съмнителна реституция и „герои” в други разследвания на bTV. 

Преди време телевизията направи разследване за имотна измама в столичния район "Панчарево" и в с. Бистрица, след което бе уволнен директорът на поземлената комисия в Панчарево.

Сегашната аферата с придобиването на имотите застига обаче и Столичната община.
В район „Младост” научават от bTV, че вече не са собственици на три декара общинска земя, върху която се предвижда изграждане на детска градина. Шокирани са да разберат, че общината е отписана от кадастъра, без да бъде уведомена. 

Така остава най-големият въпрос: Как Агенцията по кадастъра, институцията, призована да гарантира собствеността ни, е отписала Столичната община като притежател на собствения ѝ имот, и е регистрирал там частни собственици?

"По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър. Ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015 никой не е бил вписан в кадастралния регистър”, казва шефът на агенцията инж. Димитър Величков. 

Когато е правена кадастралната карта на район „Младост”, всички актове за общинска собственост са предоставени за вписване. След като има акт за общинска собственост, той задължително е трябвало да е вписан. Ние по закон сме длъжни да предоставим тази информация още при изготвянето на кадастралната карта, казват обаче от общината. 

Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 млн. лв., на метри от метростанция и от бизнес парка е ничий.

И дори да не си направиш труда да попиташ общината за собствеността..

На въпроса как някой идва, предоставя фалшификати, при това лоши, и службата по кадастръра се задейства, инж. Величков отговаря: 

"Пак казвам - нямаме задължението да гарантираме (…)Решението на Поземлената комисия е документ, който удостоверява, отзад има и печат че е влязло в сила (…) Не сме ние органът, койот ще каже (че фалшив)”, са част от обясненията му".

Така се оказва, че нотариусът няма задължението да гарантира истинността, кадастърът няма задължението… Ами ако утре някой вземе вашата земя? 

„Това не е въпрос, на който мога аз да отговоря”, казва инж. Величков. 

Въпросният имот на Столичната община се намира между блоковете 428, 429. Това е последното оцеляло зелено пространство, но когато багерите влязат тук, за да построят поредния блок, хората вероятно ще протестират.

И тогава срещу тях ще има инвеститор, който ще им каже, че частната собственост е неприкосновена. 

Историята обаче продължава, защото може да се окаже, че и земи на Министерството на отбраната край „Цариградско шосе” са станали обект на подобна измама. Те пък са възстановени по закона за земеделските земи, макар никога да не са били земеделски и в ТКСЗ.
Източник: dom.dir.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив