Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Май 19, 2015

 

С друго изменение на правилата се разрешава санирането и на сгради с по-малко от 32 апартамента, ако са строени преди 1975 г.

С друго изменение на правилата се разрешава санирането и на сгради с по-малко от 32 апартамента, ако са строени преди 1975 г.
Фотограф: Цветелина Белутова Капитал

 

Живеещите в блокове с повече входове ще могат да ги санират самостоятелно без  да се съобразяват със съседите си от останалите входове. Това е едно от облекченията в безплатната програма за саниране, които правителството одобри на днешното си заседание. 

По думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус", има сгради с по 10 - 20 входа, в които е много трудно живеещите да се организират и да кандидатстват едновременно. Затова е прието санирането да започва във входовете, които имат готовност, стига да се покрива половината от сградата и входовете да са поредни.

С друго изменение на правилата се разрешава санирането и на сгради с по-малко от 32 апартамента, ако са строени преди 1975 г. То се приема след жалби на граждани и общини и след преценка, че санирането на стария сграден фонд с тежки проблеми е приоритет. 

Програмата за саниране ще може да се прилага и когато не всички собственици в сградата са дали съгласието си, било защото не живеят там или поради нежелание. Вече ще е допустимо това да става със съгласието на 95% от собствениците. "Имаме почти готови сгради за финансиране с много входове и етажи, които заради тези апартаменти не могат да влязат в програмата. Заради това сега с облекчен ред даваме възможност, ако има изрично решение на общото събрание на сградата и след съгласуване с общината един, два апартамента да не спъват реализацията и финансирането на цялостната сграда и проект", посочи Павлова.

Досега са подадени 755 искания  и са сключени приблизително 550 договора за целево финансиране между съответните общин, областните управители и Българската банка за развитие.

dnevnik.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив