Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Жилище

09.12.2013 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Искам да попитам - живеем в общинско жилище в бургас от 15 години. можем ли да го закупим на по-ниски цени? 65 кв. е и колко ще ни струва и също дали може на изплащане? благодаря предварително.

									xpisto

xpisto

Отговори (2)   

											Емилиян Кърчев

Емилиян Кърчев

09.12.2013

Отговор: Щом жилището е общинско тези въпроси трябва да зададете на тях. Само те могат да Ви дадат точните отговори.


За повече информация: http://www.energyaudit.bg/ | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

10.12.2013

Отговор: Здравейте,
закупуването на общинско жилище е регламентирано в "Глава пета" от Закона за общинската собственост и по-точно чл.47, в който е указано, че общинските жилища, предназначени за продажба, могат да се продават след решение на общинския съвет.
Конкретно във Вашия случай лицата, които имат право да закупят общинско жилище в община Бургас трябва да отговарят на следните условия:
1. да е български гражданин;
2. да отговаря на условията за настаняване в общинско жилище за граждани с установени жилищни нужди;
3. да е наемател на общинско жилище на основание настанителна заповед за жилище не по-малко от 5 (пет) години без прекъсване;
4. да е направил писмено искане за закупуване до кмета на общината;
5. да няма неизплатени задължения за наем и консумативни разноски;
6. да няма задължения към общинския бюджет.
Общински съвет -Бургас е приел специална наредба, в която са определени нормите за жилищно задоволяване:
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИТЕ НУЖДИ НА ГРАЖДАНИ, НАСТАНЯВАНЕ ПОД НАЕМ И ПРОДАЖБА НА ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА,
Приета с решение на Общински съвет - Бургас, по т. 6, Протокол № 29/ 17 и 18. 12. 2009 г., ., изм. и доп. с решения на Общински съвет – Бургас, по т.7, Протокол №40/21 и 26.10.2010 г.; по т.16 и т.17; Протокол №7/21 и 23.02.2012 г.; по т.13, от Протокол №14/ 30.10 и 01.11.2012 г.; по т.47, Протокол №25/25.06.2013 г.
Точните норми, с които следва да се съобразите са посочени в
Чл. 19. (1) Установяват се следните норми за жилищно задоволяване:
1. на едночленно семейство - до 25 кв. м жилищна площ;
2. на двучленно семейство - до 40 кв. м жилищна площ;
3. на тричленно и четиричленно семейство - до 55 кв. м жилищна площ;
4. на семейство с 5 и повече членове - до 15 кв. м жилищна площ в повече за следващите членове;
(2) При определяне на необходимата жилищна площ може да се взема предвид и детето, което ще се роди.
(3) За задоволяване на специфични нужди към жилищната площ по ал. 1 и ал. 2 може да се включи допълнителна жилищна площ (стая) до 15 кв. м, когато член на от семейството страда от болест, която дава право на самостоятелна стая за живеене, съгласно списък, утвърден от министъра на здравеопазването, или се нуждае от помощта на друго лице съгласно експертно решение на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
(4) Настаняването в жилища с площ, по-малка от определената в ал. 1, може да стане само с писмено съгласие на заявителя.
(5) Когато жилището надвишава нормите по ал. 1 – 3 с повече от 10%, за жилищната площ над допустимата се заплаща наемна цена в двоен размер.

Общинското жилище ще може да бъде закупено след решение на общинския съвет, в което се посочва точният адрес, вид, застроена площ и продажна цена.Продажната цена на жилището ще се определи от общинския съвет и не може да бъде по-ниска от данъчната му оценка.

Въз основа на решението на общинския съвет за продажбата на жилището кметът на общината извършва продажбата на жилището, като издава заповед, която се връчва на кадндидат-купувача.След плащане на цената, дължимите данъци, такси и режийни разноски в посочения в заповедта срок, кметът на общината сключва договор за покупко-продажба.
Ако в посочения в заповедта срок не извършите дължимите плащания, губите правата си по съответното решение на общинския съвет по и процедурата се прекратява.

Пожелаваме Ви успех и се надяваме да сме Ви били полезни!За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Съсобственичка съм на имот 1100 кв м и къща. Аз имам 5/6 идеални части, а сестра ми 1/6. Съсобственичка съм на имот заедно със сестра ми. Аз има 5/6 идеални части, а сестра ми - 1/6 идеални части. Тя завежда дело за делба на имота. Съда определя и... Последен отговор - 14.02.2018 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот Здравейте! При покупка на имот продавача не ми предоставя нотариален акт ,а решение от съда за делба,където се посочва ,че баща му е собственика на... Последен отговор - 18.02.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покупка на имот Здравейте, Предстои ми покупка на апартамент. Т.к не ми е много ясно как да разбера кой е собственика на имота-какви данни ще ми трябват и мога ли аз като... Последен отговор - 15.02.2018 от Кристина Найденова

1 Отговори

покупка на имот 1-каква е цената на общински уретулиран имот в кв Надежда 2-цена на новопостроен апалртамент в същия квартал Благодаря! Последен отговор - 16.02.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив