Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отстъпено право на строеж върху общинска земя !

18.08.2011 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте!

Какви са недостатъците и какви проблеми може да има за сграда, построена върху общинска земя с отстъпено право на строеж?

Със самата постройка не би трябвало да има никакви проблеми да се ползва, продава, заменя, дава под наем и всичко, каквото собственика си пожелае, без ограничения.

Дали общината може да вдигне данъка на сградата или да ми иска някакъв наем за вбъдеще, понеже сградата е на общинска земя?

Има ли плюсове в такава ситуация или са само минусите?

При условие, че половината блокове в България и доста къщи са с такова отстъпено право на строеж, защо все още има хора, избягващи покупката на такъв имот?

Някъде бях чел преди време, че отстъпеното право на строеж се плаща приблизително 70% от стойността на земята и при желание да се закупи парцела под имота, трябва да се платят останалите 30%. Така ли е?

Със здраве!

									petar raichev

petar raichev

Отговори (2)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.08.2011

Отговор: Продажба на земя - частна общинска собственост, на собственика на законно построена върху нея сграда се извършва от кмета на общината без търг или конкурс.
Общинската администрация определя дължимия местен данък за имота, съгласно Закона за местните данъци и такси. Данък се дължи за собственост и/или учередено право на ползване. С две думи, общината не може самоволно да Ви вдигне данъка.
Можете да се разпореждате със сградата, както намерите за добре - продажба, замяна и т.н.
За цените на земята има специална наредба за реда, по които се определят. Особеното при разпореждане е, че съгласно чл.66 от Закона за собствеността сте длъжен да предложите постройката първо на общината и ако тя откаже, тогава можете да я продадете на трети лица. Другото специфично е, че собственикът на постройката може да ползва земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.Т.е., ако нямате изрично учредено право на ползване върху целия терен, имате право да ползвате една малка част от него - за преминаване, простиране и т.н.
правото на надстрояване и/или на пристрояване на сграда построена върху имот - частна общинска собственост, се учредява в полза на собственика на сградата без търг или конкурс, след решение на общинския съвет.
Относно плащането на правото на строеж, това трябва да е сторено още, когато същото е учредявано. Ако е била определена цена, то заповедта за учредяване на право на строеж се издава едва, след като е платено. Другата възможна хипотеза е, да е било безвъзмездно, но трябва да е изрично записано.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											petar raichev

petar raichev

18.08.2011

Коментар: Благодаря Ви за изчерпателния и бърз отговор, Милена Миткова ;-)

Да разбирам ли че нямам право да продавам имота докато от общината не потвърдят, че не желаят да закупят имота.И ако "Да" каква е процедурата и колко време трае, както и каква давност има отговора им ? Също на каква цена им предлагам да закупят имота по пазарна, на данъчна ?!?

Също ми е интересно мои роднини имат етаж от къща върху общинска земя, това означава ли че те не могат да продават без отказ от общината или става въпрос само за цяли сгради ако се продава ?

Защото аз поне не съм чул панелните апартаменти да се продават с благословията на общините..!?!

Със здраве :-)За повече информация: , | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.08.2011

Отговор: По въпроса с Вашите роднини не мога да дам еднозначен отговор. Необходимо е да се изследва основанието, на което е придобит етаж от къща. Учредяване право на строеж, прехвърлителна сделка и т.н.. Основното правило, е че в сграда с различни собственици на обектите, земята се явява обща част към всеки обект и декларация по чл.33 не е необходима. Но пак повтарям, индивидуално е и има различия.
Относно процедурата: Изпращате нотариална покана до кмета на съответната община, като предлагате в определен ден и час да се яви в кантората на конкретен нотариус за изкупуване на обекта на цената, на която ще продадете и на трети лица. Т.е., ако предложите да изкупят сградата за 100 лв /условно/ и те откажат, имате право да продадете на трети лица при същата цена. Ако в деня не се яви никой от общината, нотариуса съставя констативен протокол, като се счита, че неявяването е отказ от сделката. След това можете да продавате.За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Мой приятел на 88 години иска да продаде апартамента си, но да живее в него до... Мой приятел на 88 години иска да продаде апартамента си, но да живее в него до смъртта си. Възможно ли е? Ако е възможно как да стане. Последен отговор - 2.09.2017 от Кристина Найденова

2 Отговори

Некоректен роднина при продажба на имот Здравейте.Преди девет години,започнахме процедура по продажба на ПИ с договор за покупко-продажба с фирма "Х".С предварителен договор за покупко -... Последен отговор - 21.09.2017 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

ПАРЦЕЛ Здравейте!!! Става дума за парцел който е придобит с право на ползване и гледане.Може ли да го продам без да се допитам до ползвателя .Понеже ми е... Последен отговор - 11.09.2017 от адв. Симеонова

1 Отговори

оценка на апартамент Тухлен от 1996 на 1-ви надпартерен с РЗП 130 м2 8 кв.м мазе и подземен гараж 25 кв,м, основно ремонтиран в.т. ВиК, електоинсталация, вътрешна изолация на стени и... Последен отговор - 20.09.2017 от Кристина Найденова

1 Отговори

делба чрез съд Как и къде да заведа дело за публична продан на / 20 кв. м." неделим"/ магазин в София -съсобственост 50/50?. Кой прави оценката,какви са разходите и кой ги... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив