Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Неполучена рента за земеделска земя

11.03.2014 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Може ли да получим рента и с какъв давностен срок? Дядо ми не е бил жив, когато връщаха зем. земи, негов наследник е вуйчо ми, който по това време също не е бил жив. Негова наследница е вуйна, която сега не е м/у живите, но тогава е била жива и са разделили дядовата земя на майка ми и вуйна. Тя има само един наследник - нейн братовчед, който се появи при водене на гр. дело да си върнем земята на дядо. Ние не спечелихме делото, но той направи отказ от наследство, вписано в съда. Никой не е получавал рентата от 2005 г. насам. Благодаря!

									Руска Христова

Руска Христова

Отговори (2)   

											Емилиян Кърчев

Емилиян Кърчев

12.03.2014

Отговор: Най-напред трябва да разберете кой точно стопанисва зямята Ви и от кога. След това опитайте на доброволни начала да се разберете с арендатора. Ако това не помогне си потърсете добър адвокат специлизиран в тези сделки. Сам нямате никакъв шанс. Ако тръгнете сам, ще загубите толкова много време, че може и да не го доживеете. Процедурните хватки са страшно много. Успех.


За повече информация: http://www.energyaudit.bg/ | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

29.03.2014

Отговор: Здравейте,
за да отговоря на въпроса какъв е давностния срок във Вашия случай трябва да се запозная със съдържанието на договора за наем или договора за аренда, въз основа на който ползват земята Ви ( в случай, че има такъв).
Вариантите за срок са два: 3-годишен или 5-годишен.
Разпоредбата на чл. 111, буква „в” от Закона за задълженията и договорите урежда погасяване с кратката тригодишна давност на вземанията за наем, лихви и други ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ. Периодични плащания има, когато са налице повтарящи се еднородни задължения през определени периоди от време, определени по основание и размер. Дали уговореното в договора за наем или аренда задължение за заплащане на годишна аренда представлява задължение за периодично плащане не мога да кажа без да се запозная с документите.
В повечето случаи в практиката ми давностният срок е 5-годишен.
Казвате, че от 2005 година насам никой не е получавал рента. Това не означава, че никой не обработва земята Ви. За да имате право да претендирате плащане на рента или наем следва да докажете, че сте собственик или наследник на имотите. Трябва да се снабдите със съответните документи, доказващи правото Ви на претенции.

Ако не знаете дали някой обработва земята Ви или знаете, че тя се обработва, но не знаете от кой трябва да се обърнете към Общинска служба 'Земеделие" по местонахождение на имота. От там могат да Ви дадат следната информация:
1. Дали някой е заявил за подпомагане имота Ви в Кампания 2012-2013 стопанска година и кой?
2.Дали имота Ви е бил служебно разпределен за ползване от арендатор, кой е той и колко години назад е бил служебно разпределен.
3.Да не фигурира в нито една от двете справки.

В първия случай: ако някой е заявил имота Ви за подпомагане значи Ви дължи рента за съответната година ( в случая за 2012-2013 стопанска година). Можете да се свържете с арендатора (ползвателя) за да уредите отношенията с него. От арендатора можете да узнаете дали той е ползвал земята Ви в изминалите години ( от 2012 назад) като се съобразите с 5-годишния давностен срок. Ако арендатора откаже да Ви даде тази информация трябва да се обърнете към Държавен фонд Земеделие - Централно управление в София от където единствено могат да Ви дадат тази справка. Информацията можете да получите при лично посещение там; писмено, по пощата, но не и по телефона.

Във втория случай: ако имота Ви е бил разпределен от Общинска служба "Земеделие" служебно на арендатор трябва да се обърнете към ОБЩИНАТА, от където трябва да Ви заплатят наема на земята, а не към арендатора. Арендатора няма право да плаща на собственика, той е задължен да плати по специална банкова сметка на общината, от която пък трябва да се плати на собствениците на земята. В зависимост от това за колко години назад се е разпределял имота Ви за толкова години ще получите плащане. В тази опция (служебно разпределение на имота) давностния срок е 5 годишен.

И в третия случай: ако имота Ви не е заявен за подпомагане в кампания 2013 година и не е бил служебно разпределен на арендатор можете да се обърнете към Държавен фонд Земеделие-Централно управление София от където да получите информация дали в срок от 5 години назад имота е бил заявен за подпомагане. Ако е бил заявен ще получите информация от кого е заявен и през кои стопански години. На базата на тази информация можете да претендирате от заявителя плащане на дължимото.
Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни пишете.За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Земеделска земя Здравейте, моля да ми поясните дали наистина нотариусите са приключили вече сделките със земеделска земя? Има ли такава наредба или друг документ за... Последен отговор - 25.12.2017 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Преди десетина години подписах пълномощно на брат си да се разпорежда с общата ни наследствена земеделска земя, която е дадена под аренда,... Последен отговор - 9.01.2018 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Отказване от наследствена земя Здравейте, моля за съдействие! Общо сме 10 наследника на земеделска земя. 9те наследници искат да се откажат от наследствените земи в моя полза... Последен отговор - 11.01.2018 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Взимането на рента Здравейте, Имам земя, която давам под аренда. Проблемът ми е, че арендаторът не си плати в срок рентата и не си вдига телефона. Какъв е начинът да си... Последен отговор - 13.12.2017 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Рента от земеделска земя За да се получава рента от земеделска земя необходимо ли е всеки един от наследниците да подписва договор с кооперацията ? Или е достатъчно един от... Последен отговор - 20.12.2017 от инж. Петър Петров

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив