Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Предоставяне на част от дворищна площ в УПИ с ОПС на общинска земя.

12.05.2012 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Построили сме жилищна сграда като ЖСК в голям град.В един момент Общината решава да предостави под наем на партерно заведение част от двора за изнасяне на маси.Считаме,че така се нарушават нашите права,като без да е предвидено в ПУП се изменя предназначението на двора,не е направена предварителна оценка за съответствие с предвижданията му.Дворът е благоустроен и поддържан от ЕС.Знаем,че по принцип собственикът на земята има право да отдава под наем и да пристроява,но като общинска собственост,която би следвало да се управлява в интерес на гражданите,считаме,че не би следвало да се пренебрегват интересите на всички живущи пред интереса на една фирма.
Според нас в случая трябва да се прилага чл.33(2) от ЗУЕС и чл.185(2) от ЗУТ,още повече,че в други градове не се разрешават изобщо заведения в жилищни сгради,допълнително търпим шум,замърсяване,разправии при паркиране и подхождане към гаражите.Нормативно необходимите места за обслужване на заведението,заедно с ангажираната площ няма от къде

									Георги Димов

Георги Димов

Отговори (3)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

13.05.2012

Отговор: Чл.33, ал.2 ЗУЕС се отнася до общото събрание по отношение на общите части. Дворът във Вашя случай не е обща част по смисъла на закона, макар да служи за общо ползване. Тъй като собственик на земята е трето лице - общината, то по закон, собствениците на обекти /жилища, заведения/, моат да ползват земята само толкова, колкото е необходимо за нормално ползване на сградата - достъп до входа, простиране и т.н.-чл.64 от Закона за собствеността. Можете да се обедините и да закупите земята от общината.
Колкото до ПУП, той се отнася за начина на застрояване и предназначение на сградата. Ако в една сграда се променя предназначението на помещение, това няма връзка с ПУП.
Ако сте недоволни от шум, замърсяване и т.н., можете да пуснете жалби до общината и до РИОКОЗ.



За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Георги Димов

Георги Димов

14.05.2012

Коментар: Благодарим за отговора!Познаваме чл.64 от ЗС,знаем и че може да се смени статутът на помещение,но това предполага ли,че автоматично на заведението може да се предостави част от дворната площ за изнасяне на маси,безд а има осигурени нормативно необходимите за заведението места за паркиране ,което създава напрежение и претоварване за устройствените показатели,транспортна инфрасруктура и хармонична жилищна среда?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.05.2012

Отговор: За нормативно уредени места за паркиране към заведения, аз поне не зная. Отделно, всяка община има наредба за търговската дейност на нейна територия. Колкото до масите отвън, очевидно заведението ползва прилежаща площ. А и не се знае какво пише в договорът им за наем. Сами разбирате, че нормативно, вие също нямате основание да ползвате целия двор.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Георги Димов

Георги Димов

16.05.2012

Коментар: Прегледайте Наредба №7/22.12.2003 на МРРБ;Наредба №2/29.06.2004 ,таблица №2 на МРРБ.Чл.41(3) от ЗУТ.В НРПОТ за повечето градове има клаузи,които не допускат поставяеми обекти при нарушаване правилата и нормативите за устройство на територията.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.05.2012

Отговор: Изброените нормативни актове се отнасят до проектиране и изграждане на нови обекти. С изключение на цитираната от Вас Наредба за реда за провеждане на търговска дейност, която пак повтарям е различна за всяка община. Доколкото аз разбрах от първоначалното Ви питане, налице е вече построена сграда върху общинска земя, като част от тази сграда е именно помещение за търговска дейност. Пак от първоначалното Ви питане, разбирам, че проблемът е в масите отвън. Дали същите са разположени правилно и на какво основание, може да стане ясно първо, от договора за наем и второ, от одобрена оразмерена схема за разположението на маси пред заведения, ако такава се изисква в наредбата за търговска дейност на съответната община.
Под преместваеми обекти се има предвид не маси, а павилиони, сергии, будки и др.подобни. Същите могат да бъдат поставени само след разрешение на общината и схема - скица, от която е видно разположението им спрямо сгради, улици и др.
Тоест, във Вашия първоначален въпрос аз лично не виждам насоки да се прилагат актове, в това число и цитираните от Вас наредби /с икзл.тази за търговска дейност/, касаещи застрояване, проектиране и устройствени параметри. Те биха били относими, ако говорим за ново строителство, дострояване, пристрояване или промяна на предназначението на обект в жилищна сграда от такъв за жилищни нужди, в такъв за търговска дейност.
Опитвам се да Ви насоча към сърцевината на проблема и къде да търсите механизми за решаването му. Като изцяло изхождам и разсъждавам на база това, което казвате, като информация - завършен строеж върху чужда земя, част от който е и законно построен търговски обект, маси към обекта, които пречат на останалите собственици на обекти в сградата, масите са разположени върху земя, собственост на наемодателя. Поне за мен, това е фактологията. Ако сте представили тук обективно цялата информация, нормативните разпоредби относно застрояване и устройствени показатели, както и проектиране, просто няма да Ви дадат необходимите Ви отговори.



За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Отлагане на съдебно дело Здравейте, Въпросът ми е има ли текст в закона, който определя колко пъти може да не получи призовката си дадено лице, за да бъде прекратено едно дело?... Последен отговор - 16.01.2018 от Диана Александрова

2 Отговори

Копие от нотариален акт Здравейте, искам да попитам следното: ако в ръцете на недобронамерен човек попадне копие от мой Нотариален акт с всичките ми лични данни - може ли да... Последен отговор - 5.01.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Делба на ипотекиран имот Здравейте,интересуваме ипотекиран имот можели да се подели между двама братя.Става въпрос за животновъдна ферма за чиято ипотека има къща и апартамент. Последен отговор - 8.01.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

срокове -дела спор за граница на имот-нает авокат началото на юни 2017-предоставени документи-парична сума-септември2017 ни каза че чака разпределение на... Последен отговор - 11.01.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

разваляне на дарение Здравейте, майка ми дарява нейната част от апартамент на внучка си. Тя не се грижи за нея, а праща майка си да го прави. Последната се държи лошо, блъска я... Последен отговор - 13.01.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив