Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дарение на 1/2 част от ипотекиран имот

01.06.2017 - Ипотека - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
С партньора ми имаме съвместно закупено ипотекирано жилище (нямаме брак). Бихме искали да ми прехвърли неговата половина от жилището, под формата на дарение. Той ще остане съкредитоискател заедно с мен. Моля да ме посъветвате какви са необходимите действия, които трябва да предприемем. Предполагам ще е необходимо съгласие от банката. Вероятно ще трябва да подготвим и нова данъчна оценка на жилището, за да може да се извърши прехвърлянето. Предприемаме тези действие, защото половинката ми има дете от преден брак, на което е завещал предното си жилище, но се опасяваме да не предяви претенции и към този имот. Имаме дете от нашата връзка, което е непълнолетно и до колкото ни е известно е по-трудно да прехвърли своята половина от съвместното ни жилище на детето. За това решихме, че е по-лесно да прехвърли частта си на мен (детето ми е единствен наследник). Съветите Ви ще са изключително полезни и високо оценени.
Предварително благодаря за отделеното време!

									Василева

Василева

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

01.06.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Василева!
Имам да Ви кажа много неща:
1. Няма пречка за прехвърляне на ипотекиран имот.
2. Не е необходимо съгласието на банката - ипотекарен кредитор, защото ипотеката си остава и тя може да се удовлетвори от цената на жилището, независимо кой е собственикът към момента
3. Разбира се, ще Ви трябват данъчна оценка и кадастрална схема.
4. Разумно е да прехвърлите неговия дял, по посочените от Вас причини
5. Не е толкова страшно да бъде прехвърлен и на непълнолетното Ви дете (дори и да е малолетно - не пречи), но има някои ограничения, които ще Ви затруднят - необходимо е Ваше волеизявление или липса на такова по реда на чл.33 от Закона за собствеността, ще Ви е нужен особен представител на детето, ще имате затруднения с по-нататъшни действия по имота, ако е собственост на непълнолетно лице - изисква се разрешение от районния съд и пр.
6. При прехвърлянето не забравяйте то да е възмездно - покупко-продажба или пък замяна, дори даване вместо изпълнение, но да не е дарение.

Не е невъзможно да стигнете до някакво решение и без намеса на адвокат, но не е сигурно, че ще е най-доброто за детето Ви. На Ваше място не бих се пробвала да се справя с това сама - твърде много има заложено (не само финанси, но и лични отношения).


Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.com



За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

02.06.2017

Отговор: Здравейте!
На пръв поглед изглежда, че няма пречки да осъществите помежду си с брачният си партньор сделка, но, на практика не е така.
Дори и да се осъществи дарение помежду Ви, имайте предвид, че дарението е атакуема сделка, т.е. винаги може да бъде оспорено едно дарение по съдебен ред.
Ако ще осъществявате сделка помежду си, то това би могло да бъде покупко- продажба например. Но, тук има друг момент - задължително ще се иска съгласие на Банката кредитор, за да осъществите такава сделка.
Що се отнася до факта, да прехвърлите собствеността на детето Ви от фактическото съжителство, ако то е малолетно или непълнолетно - няма да Ви разрешат. Има забрана, да се прехвърля право на собственост на деца за имоти, обременени с вещни тежести.
Добре е и на место да се консултирате с адвокат, защото всеки казус е сам за себе си и носи свои си особености.
С уважение,
адв.Чанкова
0887 201 222
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1



За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив