Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Зададени въпроси - личен профил

Успешно добавено в бележника!

Изпрати съобщение

Димитър Димитров

153
точки

 

137
кредити

Отговори: 0 Съвети: 0 Посещения:963
Въпроси: 3 Публикации: 0 Коментари: 0
Включи се към моята мрежа: https://ceb.bg/index/register/inv/1299 - Линк за покана
Зададени въпроси: 3
Делба на съсобствен имот
Предстои ми съдебна делба на съсобствен имот. В имота има нерешена регулация. Съгласно §8 от ПР на ЗУТ приложението на предвидената регулация, но неизпълнена, става доброволна. Съсобствениците трябва да заявят пред общината, че желаят имота да остане по старите имотни граници. Ами ако един от съсобствениците не желае да подпише заявлението до общината. Това ще бъде ли пречка за започване на процедура по делбата? Защото, ако това е пречка, тогава делбата - доброволна или съдебна - не може да се извърши. Според мен това не би трябвало да е пречка, а след извършване на делбата, в който дял попадне необходимата регулация съответния собственик да извърши процедурата.
Раздел:

Правни казуси

Населено място:

София област

Зададен на: 19.01.2012 Последен отговор: 20.01.2012

Отговорено преди 13 год. от адвокат Милена Миткова

Отговори на въпроса
Свързани въпроси
Покажи въпросът и всички отговори
Съсобствен имот
Въпросите ми са два: 1. Двама бяхме съсобственици на поземлен имот, със съответните идеални части. Съсобственичката ми има къща, а аз паянтови, полусрутени, неизползваеми сгради, без вода, електричество и канализация. Не можех да направя нищо по възстановяването им, защото съсобственичката не позволи. Преди известно време тя продаде своя дял, без да го предложи на мен. Основанието е Решение № 45 от 1. ІV. 1960 г., ОСГК на ВС според, което "Разпоредбите на чл. 33 от ЗС не се прилагат в случаите, когато съсобствен парцел съществуват отделно сгради, принадлежащи на различни собственици, и всеки от тях желае да продаде собствената си сграда заедно със съответните идеални части от мястото." Въпросът е: не е ли анахронизъм това решение на съд отпреди 52 години. Ако това решение е безспорно, защо не е узаконено, като част от Закона за собствеността? Моите "сгради" считат ли се за постройки, по смисъла на ЗУТ?
Раздел:

Други

Населено място:

София област

Зададен на: 19.01.2012 Последен отговор: 20.01.2012

Отговорено преди 13 год. от адвокат Милена Миткова

Отговори на въпроса
Свързани въпроси
Покажи въпросът и всички отговори
Ползване и продажба на поземлен имот
Съсобственик съм на поземлен имот със застроена и незастроена част. През 2003 г. направихме доброволна делба с която определихме кой колко притежава от идеалните части, както и дяловете от застроената част. Всеки от двамата съсобственици стана изключителен (според договора) собственик на определени обекти от имота. Преди няколко месеца съсобственикът ми продаде неговия дял-идеалните части и застроения си обект - на трето лице, без да спази чл.33 от ЗС. Обяснението бе, че чл.33 от ЗС не е в сила, защото в случая съществувало "хоризонтална етажна собственост". Но, според чл. 3 от ЗУЕС етажна собственост съществува при повече от три обекта на трима собственика, а ние сме двама. Законна ли е продажбата? Какви права притежава изключителния собственик, защото в нашия случай при делбата става дума не за ползвател, а за собственик? Моята застроена част представлява полуразрушена постройка негодна за обитаване. Какво мога да правя с нея, без да искам съгласието на съсобственика?
Раздел:

Продажба на имот

Населено място:

Велико Търново област

Зададен на: 02.01.2012 Последен отговор: 03.01.2012

Отговорено преди 13 год. от адвокат Милена Миткова

Отговори на въпроса
Свързани въпроси
Покажи въпросът и всички отговори

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив